KCRPKBP Kvalita a bezpečnost potravin

Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
léto 2009
Rozsah
2/1/0. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Dr. Ing. Marie Gabryšová (přednášející)
Mgr. Jiří Honka (přednášející)
Mgr. Jiří Honka (cvičící)
Mgr. Klára Václavínková (cvičící)
Garance
Dr. Ing. Marie Gabryšová
Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Zajištění bezpečnosti potravin v ČR po vstupu do EU vychází, stejně jako v ostatních zemích EU, z nařízení Evropského parlamentu V usnesení vlády ke Strategii zajištění bezpečnosti potravin v České republice se zdůrazňuje zdokonalení systému komunikace v ČR, s členskými státy EU, s orgány EU a třetími zeměmi. Předmět seznamuje s významem zajišťování bezpečnosti potravin, s fungováním systému bezpečnosti potravin a složkami, které se na systému podílí. Pozornost je věnována také mezinárodním normám vztahujícím se k této problematice a také jsou charakterizovány vybrané skupiny potravin.
Osnova

  • 1. Bezpečnost potravin v EU
    2. Struktura bezpečnosti potravin v ČR
    3. Kvalita potravin a potravinových surovin,
    4. Systém RASFF, ISO 22 000, HACCP
    5. Všeobecné požadavky na označování potravin
    6. Hygienická rizika, prevence onemocnění z potravin
    7. Cizorodé látky v poživatinách a nové úpravy potravin
    8. Vliv obalů na kvalitu potravin
    9. Kvalita masa, masných výrobků, tuků
    10. Kvalita mléka a mléčných výrobků, nákazy přenosné na člověka
    11.Význam a kvalita ovoce a zeleniny
    12. Kvalita nápojů a rizika z jejich konzumace
Literatura
    povinná literatura
  • Suková, I. Průvodce označováním potravin. Praha: UZPI, 2006. ISBN 80-7271-174-1. info
  • Krajčová, J. Zbožíznalství. Praha: VŠH, 2003. ISBN 80-86578-17-8. info
    doporučená literatura
  • OLDŘICH, M. Bezpečnost pokrmů v gastronomii. České a slovenské odborné nakladatelství s., r.o, 2004. ISBN 80-903401-0-5. info
  • KALAČ, P. Funkční potraviny, kroky ke zdraví. Dona České Budějovice, 2003. ISBN 80-7322-029-6. info
  • SEDLÁČKOVÁ, H., NODL, L.,. Technologie přípravy pokrmů. Fortuna Praha, 2003. ISBN 80-7168-863-0. info
  • VELÍŠEK J.,. Chemie potravin 1, 2, 3. Tábor: Ossis, 2002. info
  • STEINHAUSER, L. a kol. Hygiena a technologie masa. Tišnov LAST, 1995. info
Vyučovací jazyk
Angličtina
Informace učitele
70% povinná účast v seminářích, písemná forma zkoušky.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2010, léto 2011, léto 2012, léto 2013, léto 2014.