CVAPKBP Kvalita a bezpečnost potravin

Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
léto 2016
Rozsah
2/1/0. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Mgr. Jiří Honka (přednášející)
doc. Ing. Pavlína Pellešová, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Klára Václavínková (přednášející)
Mgr. Jiří Honka (cvičící)
doc. Ing. Pavlína Pellešová, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Klára Václavínková (cvičící)
Garance
doc. Ing. Pavlína Pellešová, Ph.D.
Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Kontaktní osoba: Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.
Předpoklady
K absolvování předmětu nejsou vyžadovány žádné podmínky a předmět může být zapsán nezávisle na jiných předmětech.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Zajištění bezpečnosti potravin v ČR po vstupu do EU vychází, stejně jako v ostatních zemích EU, z nařízení Evropského parlamentu V usnesení vlády ke Strategii zajištění bezpečnosti potravin v České republice se zdůrazňuje zdokonalení systému komunikace v ČR, s členskými státy EU, s orgány EU a třetími zeměmi. Předmět seznamuje s významem zajišťování bezpečnosti potravin, s fungováním systému bezpečnosti potravin a složkami, které se na systému podílí. Pozornost je věnována také mezinárodním normám vztahujícím se k této problematice a také jsou charakterizovány vybrané skupiny potravin. Stěžejním tématem je pak význam dodržování hygieny v gastronomickém provozu s pohledem na riziko šíření alimentárních nákaz.
Osnova
  • 1. Bezpečnost potravin v EU
    2. Struktura bezpečnosti potravin v ČR
    3. Kvalita potravin a potravinových surovin,
    4. Systém RASFF, ISO 22 000, HACCP, systémy dodržování kvality potravin.
    5. Všeobecné požadavky na označování potravin
    6. Aplikace hlavních principů bezpečnosti potravin na gastronomické provozy.
    7. Trendy v úpravě potravin
    8. Vliv obalů na kvalitu potravin
    9. Kvalita masa, masných výrobků, tuků
    10. Kvalita mléka a mléčných výrobků
    11.Význam a kvalita ovoce a zeleniny
    12. Kvalita nápojů a rizika z jejich konzumace
    13. Význam bezpečnosti potravin z hlediska hodnocené rizik - biologických, chemických a fyzikálních.
Literatura
    povinná literatura
  • KRÓLOVÁ, K. Bezpečnost a kvalita potravin - úvod do problematiky. Karviná: SU OPF, Distanční studijní opora, 2011. info
  • Suková, I. Průvodce označováním potravin. Praha: UZPI, 2006. ISBN 80-7271-174-1. info
  • GABRYŠOVÁ, M. Teorie jakosti. Karviná: SU OPF, 2004. ISBN 80-7248-249-1. info
    doporučená literatura
  • Nařízení evropského parlamentu a rady (ES) č. 852/2004, 853/2004 a 854/2004 - hyg. balíček. info
  • Odborné časopisy: Výživa a potraviny, Výroba potravin a jejich uvádění do oběhu, Food service, Minutka, Gastronomický obzor, Hotel Revue. info
  • KADLEC, P., MELZOCH,K.,VOLDŘICH, M. A KOL. Co byste měli vědět o technologii potravin? Technologie potravin. KEY Publishing s.r.o. : Ostrava, 2009. ISBN 978-80-7418-051-4. info
  • FRANK, J. Kuchařský zeměpis. Praha, 2008. info
  • BUŇKA, F. a kol. Senzorická analýza potravin I. UTB ve Zlíně, 2008. info
  • KRAJČOVÁ, J. Zbožíznalství vyd. 4. Praha: Vysoká škola hotelová, 2007. ISBN 80-86578-68-2. info
  • ODSTRČIL, J., ODSTRČILOVÁ, M. Chemie potravin. Brno:NCO NZO, 2006. ISBN 80-7013-435-6. info
  • BERÁNEK, J. Slovník potravinářů a gastronomů. MAG Consulting s. r. o, 2005. ISBN 80-86724-04-2. info
  • OLDŘICH, M. Bezpečnost pokrmů v gastronomii. České a slovenské odborné nakladatelství s., r.o, 2004. ISBN 80-903401-0-5. info
  • KALAČ, P. Funkční potraviny, kroky ke zdraví. Dona České Budějovice, 2003. ISBN 80-7322-029-6. info
  • SEDLÁČKOVÁ, H., NODL, L.,. Technologie přípravy pokrmů. Fortuna Praha, 2003. ISBN 80-7168-863-0. info
Výukové metody
Přednášení
Přednáška s aktivizací
Přednáška s analýzou videozáznamu
Projekce (statická, dynamická)
Seminární výuka
Metody hodnocení
Písemná zkouška
Informace učitele
50% povinná účast v seminářích, písemná forma zkoušky, obhajoba seminární práce.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2015, léto 2017, léto 2018, léto 2019.