CVAPKBP Kvalita a bezpečnost potravin

Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
léto 2018
Rozsah
2/1/0. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
doc. Ing. Pavlína Pellešová, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Klára Václavínková (přednášející)
doc. Ing. Pavlína Pellešová, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Klára Václavínková (cvičící)
Garance
doc. Ing. Pavlína Pellešová, Ph.D.
Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Kontaktní osoba: Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.
Předpoklady
K absolvování předmětu nejsou vyžadovány žádné podmínky a předmět může být zapsán nezávisle na jiných předmětech.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Zajištění bezpečnosti potravin v ČR po vstupu do EU vychází, stejně jako v ostatních zemích EU, z nařízení Evropského parlamentu V usnesení vlády ke Strategii zajištění bezpečnosti potravin v České republice se zdůrazňuje zdokonalení systému komunikace v ČR, s členskými státy EU, s orgány EU a třetími zeměmi. Předmět seznamuje s významem zajišťování bezpečnosti potravin, s fungováním systému bezpečnosti potravin a složkami, které se na systému podílí. Pozornost je věnována také mezinárodním normám vztahujícím se k této problematice a také jsou charakterizovány vybrané skupiny potravin. Stěžejním tématem je pak význam dodržování hygieny v gastronomickém provozu s pohledem na riziko šíření alimentárních nákaz.
Osnova
  • 1. Bezpečnost potravin v EU
    2. Struktura bezpečnosti potravin v ČR
    3. Kvalita potravin a potravinových surovin,
    4. Systém RASFF, ISO 22 000, HACCP, systémy dodržování kvality potravin.
    5. Všeobecné požadavky na označování potravin
    6. Aplikace hlavních principů bezpečnosti potravin na gastronomické provozy.
    7. Trendy v úpravě potravin
    8. Vliv obalů na kvalitu potravin
    9. Kvalita masa, masných výrobků, tuků
    10. Kvalita mléka a mléčných výrobků
    11.Význam a kvalita ovoce a zeleniny
    12. Kvalita nápojů a rizika z jejich konzumace
    13. Význam bezpečnosti potravin z hlediska hodnocené rizik - biologických, chemických a fyzikálních.
Literatura
    povinná literatura
  • KRÓLOVÁ, K. Bezpečnost a kvalita potravin - úvod do problematiky. Karviná: SU OPF, Distanční studijní opora, 2011. info
  • Suková, I. Průvodce označováním potravin. Praha: UZPI, 2006. ISBN 80-7271-174-1. info
  • GABRYŠOVÁ, M. Teorie jakosti. Karviná: SU OPF, 2004. ISBN 80-7248-249-1. info
    doporučená literatura
  • Nařízení evropského parlamentu a rady (ES) č. 852/2004, 853/2004 a 854/2004 - hyg. balíček. info
  • Odborné časopisy: Výživa a potraviny, Výroba potravin a jejich uvádění do oběhu, Food service, Minutka, Gastronomický obzor, Hotel Revue. info
  • KADLEC, P., MELZOCH,K.,VOLDŘICH, M. A KOL. Co byste měli vědět o technologii potravin? Technologie potravin. KEY Publishing s.r.o. : Ostrava, 2009. ISBN 978-80-7418-051-4. info
  • FRANK, J. Kuchařský zeměpis. Praha, 2008. info
  • BUŇKA, F. a kol. Senzorická analýza potravin I. UTB ve Zlíně, 2008. info
  • KRAJČOVÁ, J. Zbožíznalství vyd. 4. Praha: Vysoká škola hotelová, 2007. ISBN 80-86578-68-2. info
  • ODSTRČIL, J., ODSTRČILOVÁ, M. Chemie potravin. Brno:NCO NZO, 2006. ISBN 80-7013-435-6. info
  • BERÁNEK, J. Slovník potravinářů a gastronomů. MAG Consulting s. r. o, 2005. ISBN 80-86724-04-2. info
  • OLDŘICH, M. Bezpečnost pokrmů v gastronomii. České a slovenské odborné nakladatelství s., r.o, 2004. ISBN 80-903401-0-5. info
  • KALAČ, P. Funkční potraviny, kroky ke zdraví. Dona České Budějovice, 2003. ISBN 80-7322-029-6. info
  • SEDLÁČKOVÁ, H., NODL, L.,. Technologie přípravy pokrmů. Fortuna Praha, 2003. ISBN 80-7168-863-0. info
Výukové metody
Přednášení
Přednáška s aktivizací
Přednáška s analýzou videozáznamu
Projekce (statická, dynamická)
Seminární výuka
Metody hodnocení
Písemná zkouška
Informace učitele
50% povinná účast v seminářích, písemná forma zkoušky, obhajoba seminární práce.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2015, léto 2016, léto 2017, léto 2019.