OPF:PEMBPSLU Marketing služeb - Informace o předmětu
	PEMBPSLU Marketing služeb
Obchodně podnikatelská fakulta v Karvinéléto 2024
- Rozsah
- 2/1/0. 5 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Ing. Kateřina Matušínská, Ph.D. (přednášející)
 Ing. Veronika Kopřivová, Ph.D. (cvičící)
- Garance
- Ing. Kateřina Matušínská, Ph.D.
 Katedra podnikové ekonomiky a managementu – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
 Kontaktní osoba: Ing. Kateřina Matušínská, Ph.D.
- Rozvrh
- Čt 8:05–9:40 AULA- Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
 
 PEMBPSLU/02: Čt 10:35–11:20 A211, V. Kopřivová
 PEMBPSLU/04: Po 19. 2. Po 8:55–9:40 D004, V. Kopřivová
 PEMBPSLU/05: Čt 12:15–13:00 A211, V. Kopřivová
- Předpoklady
- FAKULTA(OPF) && TYP_STUDIA(B) && FORMA(P) && (( PEMBAMAG Marketing  ||  PEMBPMAG Marketing  ||  PEMBKMAG Marketing  ||  PEMBAMAR Marketing  ||  PEMBPMAR Marketing  ||  PEMBKMAR Marketing  ||  PEMBPMKT Marketing ) || PROGRAM(B_BPP) || PROGRAM(B_IP))
 Předpokladem je absolvování předmětu Marketing.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
 
 Předmět si smí zapsat nejvýše 75 stud.
 Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 3/75, pouze zareg.: 0/75
- Mateřské obory/plány
- Bankovnictví, peněžnictví, pojišťovnictví (program OPF, B_BPP)
- Inovativní podnikání (program OPF, B_IP)
- Management v sociálních službách (program OPF, B_MSS)
- Marketing (program OPF, B_MAR)
- Obchod a marketing (program OPF, B_EM)
 
- Osnova
- 1. Charakteristika trhu služeb
 Definice a vývoj služeb, marketingový přístup ke službám. Základní marketingové pojmy. Vlastnosti služeb. Klasifikace služeb. Pojetí marketingového mixu v oblasti služeb ? stručná charakteristika prvků.
 2. Proces STP a chování zákazníka na trhu služeb
 Segmentace ? vlastnosti segmentu, segmentační kritéria. Zacílení ? strategie zacílení. Tvorba pozice ? změna pozice, strategie chybného positioningu, poziční mapy. Zákazník na trhu B2C. Generace Baby Boomers, X, Y, Z. Zákazník na trhu B2B a jeho specifika. Nákupní rozhodovací proces při koupi služby.
 3. Základní marketingový mix ve službách
 Pojetí 4P versus pojetí 4C. Produkt ? koncepce totálního produktu, emoční přidaná hodnota, produktový mix., cross-sellíng versus up-selling, životní cyklus, inovace, nová služba. Cena ? cenová taktika, typy cen, cenová strategie. Distribuce ? distribuční cesty, strategie, franchising. Marketingová komunikace ? prvky marketingového komunikačního mixu v pojetí off-line versus on-line, aktuální trendy v marketingové komunikaci.
 4. Rozšíření marketingový mix ve službách
 Procesy ? typy procesů, řízení spotřebitelské poptávky, význam a měření kvality služeb. Materiální prostředí ? interní a externí prostředí, využití senzorického marketingu, merchandising, POP/POS materiály, strategie vytváření požadované atmosféry. Lidský faktor ? front-office versus back-office zaměstnanci, kategorizace zaměstnanců, schopnosti a vlastnosti kontaktních zaměstnanců, body language, psychologie prodeje, multilevel marketing.
 5. Specifika marketingového výzkumu ve službách
 Základní pojmy a metody. Trendy v marketingovém výzkumu uplatnitelné v oblasti služeb. Vybrané metody kvalitativního výzkumu. Mystery shopping v oblasti služeb.
 6. Přístupy CRM v oblasti služeb
 Systémy CRM. Transakční marketing versus marketing vztahů. Churn management. Retenční kampaně. Typy zákaznické loajality.
- Literatura
- povinná literatura
- VAŠTÍKOVÁ, M. Marketing služeb efektivně a moderně. Praha: Grada Publishing, 2014. ISBN 978-80-247-5037-8. info
- HAZDRA, A. a kol. Skvělé služby. Jak dělat služby, které vaše zákazníky nadchnou. Praha: Grada Publishing, 2013. ISBN 978-80-247-4711-8. info
 - doporučená literatura
- TAHAL, R. Marketingový výzkum: postupy, metody, trendy. Praha: Grada Publishing, 2017. ISBN 978-80-271-0206-8. info
- HOFFMAN, K. D. and J. E. G BATESON. Services Marketing: Concpets, Strategies & Cases. 5th ed. Boston:, 2017. ISBN 978-1-285-42978-6. info
- MATUŠÍNSKÁ, K. a M. STOKLASA. Marketingová komunikace. Karviná: SU OPF, 2014. ISBN 978-80-7510-000-9. info
- KOTLER, P. and K. L. KELLER. Marketing Management. 14. vyd. Praha: Grada Publishing, 2013. ISBN 978-80-2474150-5. info
- KARLÍČEK, M. a kol. Základy marketingu. Praha: Grada Publishing, 2013. ISBN 978-80-247-4208-3. info
- VYSEKALOVÁ, J. a KOL. Chování zákazníka. Jak odkrýt tajemství "černé skříňky". Praha: Grada Publishing, 2011. ISBN 978-80-247-3528-3. info
- PŘIKRYLOVÁ, J. a H. JAHODOVÁ. Moderní marketingová komunikace. Praha: Grada Publishing, 2010. ISBN 978-80-247-3622-8. info
- PALMER, A. Principles of Services Marketing. 7th ed. Berkshire: McGraw-Hill Education, 2010. ISBN 978-0-0771-5234-5. info
 
- Výukové metody
- Demonstrace dovedností
 Seminární výuka
- Metody hodnocení
- Zkouška
- Informace učitele
- Požadavky na studenta:
 Hodnotící metody: povinná aktivní účast na seminářích min. 60 %, seminární práce a její prezentace (40 % hodnocení), zápočtový test (60 % hodnocení), min. potřebný počet bodů pro absolvování předmětu 60 % z celkového počtu bodů.Aktivity Náročnost [h] Ostatní studijní zátěž 76 Přednáška 26 Seminář 13 Zápočet 30 Celkem 145 
- Další komentáře
- Studijní materiály
 Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (léto 2024, nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/opf/leto2024/PEMBPSLU