OPF:PEMBKNOP Nauka o podniku - Informace o předmětu
	PEMBKNOP Nauka o podniku
Obchodně podnikatelská fakulta v Karvinézima 2021
- Rozsah
- 12/0/0. Přednáška 12 HOD/SEM. 6 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Mgr. Šárka Čemerková, Ph.D. (přednášející)
- Garance
- Mgr. Šárka Čemerková, Ph.D.
 Katedra podnikové ekonomiky a managementu – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
 Kontaktní osoba: Ing. Žaneta Rylková, Ph.D.
- Rozvrh seminárních/paralelních skupin
- PEMBKNOP/01: So 6. 11. 9:45–12:10 AULA, So 4. 12. 9:45–12:10 AULA, Š. Čemerková
 PEMBKNOP/02: Pá 15. 10. 13:05–14:40 AULA, Pá 12. 11. 13:05–14:40 AULA, Pá 10. 12. 13:05–14:40 AULA, Š. Čemerková
- Předpoklady
- FAKULTA(OPF) && TYP_STUDIA(B) && FORMA(K)
 K absolvování předmětu nejsou vyžadovány žádné podmínky a předmět může být zapsán nezávisle na jiných předmětech.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
 
 Předmět si smí zapsat nejvýše 270 stud.
 Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 3/270, pouze zareg.: 0/270
- Mateřské obory/plány
- předmět má 10 mateřských oborů, zobrazit
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je vysvětlit základní pojmy související s popisem podniku, činnostmi podniku, podstatou podnikání a poskytnout přehled o jednotlivých činnostech podniku a jejich řízení (nákup, výroba, odbyt, personální práce, financování, investiční činnost), dále o cílech podniku, organizační výstavbě, efektivnosti podniku v aplikaci na praktickém podnikovém početnictví.
- Osnova
- 1. Podnik a podstata podnikání
 Podnikání, podnik, cíle a funkce podniku, morfologie a typologie podniků, životní cyklus podniku, ekonomická specifika podniků v oblasti bankovnictví, obchodní podniky, podniky služeb, MSP, živnosti, organizační výstavba podniku, majetková struktura podniku.
 2. Nákupní činnost podniku a řízení zásob
 Nákup, fáze nákupního procesu, nákupní role, nákupní plán, zásoby, členění zásob, koloběh zásob, řízení zásob, plánování zásob, efektivnost zásob, význam řízení zásob pro zabezpečení hospodářské činnosti podniku, vztah zásobování k ostatním činnostem v podniku.
 3. Výrobní činnost podniku
 Výrobní procesy a jejich klasifikace, typologie výroby, výroba podle rozsahu sortimentní struktury, uspořádání výrobních zařízení, plánování výroby, časové fondy výroby, stanovení výrobní kapacity podniku, výkon, pracnost, taktovací čas, využití výrobní kapacity.
 4. Náklady podniku
 Výrobní faktory a jejich klasifikace, kombinace výrobních faktorů, spotřeba výrobních faktorů, náklady podniku a jejich klasifikace, nákladová funkce, lineární a nelineární závislost nákladů na objemu produkce v naturálních jednotkách, metody sestavování nákladové funkce, využití nákladové funkce v manažerském rozhodování.
 5. Výkony, výnosy a prodejní činnost podniku
 Výkony, výnosy, tržby u jednosložkové i vícesložkové skladby produkce, prodejní činnost, marketing a jeho techniky, logistika a její role v prodejních aktivitách, úkoly a činnosti odbytového útvaru, plán prodeje, cena a její stanovení.
 6. Výsledek hospodaření v diagramu bodu zvratu
 Vztah mezi výnosy, náklady a výsledkem hospodaření. Grafické a matematické pojetí bodu zvratu, vybrané podnikové propočty, které jsou stěžejní pro rozhodování o budoucí efektivnosti hospodářské činnosti podniku, stanovení minimální ceny, základní kategorie ekonomického hodnocení nákladů
 7. Kalkulace nákladů v podnikové ekonomice
 Kalkulace a jejich klasifikace, kalkulační systém podniku, kalkulace vs. cena, kalkulační jednice, obecný kalkulační vzorec, kalkulační techniky, kalkulace prostým dělením, kalkulace dělením s poměrovým čísly, přirážková kalkulace, kalkulace jako nástroj pro řízení nákladů a pro vymezení odpovědnosti za jejich vznik a výši.
 8. Podpůrné podnikové činnosti
 Personální činnost, řízení lidských zdrojů, lidé jako nejdůležitější výrobní faktor, význam personálního řízení, investiční činnost, financování podniku, vědecko-technická činnost, správa.
- Literatura
- povinná literatura
- ČEMERKOVÁ, Šárka a Pavla POKORNÁ. Nauka o podniku – sbírka příkladů: Distanční studijní text. Karviná: Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné, 2021. info
- ČEMERKOVÁ, Šárka. Nauka o podniku. Karviná: SU OPF Karviná, 2019. info
 - doporučená literatura
- ČEMERKOVÁ, Š., J. ŠEBESTOVÁ a K. STELMACH. Nauka o podniku I. Bratislava, 2016. ISBN 978-80-89553-43-3. info
- ČEMERKOVÁ, Š., J. ŠEBESTOVÁ a K. STELMACH. Nauka o podniku II. Bratislava, 2016. ISBN 978-80-89553-44-0. info
- VÁCHAL, J., VOCHOZKA, M., a kol. Podnikové řízení. Praha: Grada, 2013. ISBN 978-80-247-4642-5. info
- KURATKO, D. F. Entrepreneurship: Theory, Process, Practice. Cengage Learning, 2012. ISBN 9781285051758. info
- SYNEK, M. a kol. Manažerská ekonomika. 5. vyd. Praha: Grada Publishing, 2011. ISBN 978-80-247-3494-1. info
 
- Výukové metody
- Individuální konzultace
 Demonstrace dovedností
 Samostudium studentů
- Metody hodnocení
- Požadavky na studenta: doporečena účast na tutiriálech
 Hodnotící metody: aktivity v průběhu semestru (40%); ve zkouškovém období závěrečný test (60 %)
- Další komentáře
- Studijní materiály
 Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (zima 2021, nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/opf/zima2021/PEMBKNOP