BERGMANNOVÁ, Pavla. Egon Bondy ve filmu. In Martinek, Libor. Underground a druhá kultura ve střední Evropě = Underground i druga kultura w Europie środkowej = Underground a druhá kultúra v strednej Európe. 1. vydání. Opava: Ústav bohemistiky a knihovnictví, Filozoficko-přírodovědecká fakulta Slezské univerzity v Opavě, 2023, s. 31-38. Kolektivní monografie. ISBN 978-80-7510-534-9.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Egon Bondy ve filmu
Název česky Egon Bondy ve filmu
Název anglicky Egon Bondy in the film
Autoři BERGMANNOVÁ, Pavla (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vydání. Opava, Underground a druhá kultura ve střední Evropě = Underground i druga kultura w Europie środkowej = Underground a druhá kultúra v strednej Európe. od s. 31-38, 8 s. Kolektivní monografie, 2023.
Nakladatel Ústav bohemistiky a knihovnictví, Filozoficko-přírodovědecká fakulta Slezské univerzity v Opavě
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 60405 Studies on Film, Radio and Television
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/47813059:19240/23:A0001203
Organizační jednotka Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
ISBN 978-80-7510-534-9
Klíčová slova česky underground; Egon Bondy; literatura; literární historie; film; hraný film; dokumentární film; interpretace
Klíčová slova anglicky underground; Egon Bondy; literature; literary history; film; feature film; documentary film; interpretation
Štítky ÚBK
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Pavla Bergmannová, učo 48859. Změněno: 4. 12. 2023 16:39.
Anotace
Kapitola mapuje rozmanité stopy, které básník a filozof Egon Bondy zanechal ve filmu. Autorka nejprve představí Bondyho vztah k filmu, následně se zaměří na dokumentární tvorbu (ať již z oblasti českého undergroundu z doby před rokem 1989, ale i z oficiální, především televizní produkce realizované po roce 1989), která se rozmanitým způsobem pokouší zachytit jedinečnou Bondyho osobnost. Pozornost bude věnována rovněž titulům žánrů hraného a animovaného filmu, pro které bylo inspiračním zdrojem právě Bondyho dílo nebo jeho život. Kapitola se snaží přinést odpověď na otázku, jaký obraz kinematografie o Egonovi Bondym vytvořila.
Anotace anglicky
The chapter maps the diverse traces that the poet and philosopher Egon Bondy left on film. First, the author presents Bondy’s relationship to the film, subsequently, she focuses on documentary films (either from the area of the Czech underground from the period before 1989, and also from official, especially television work realized after 1989), which tries to capture the unique personality of Egon Bondy in many ways. Attention is also focused on the titles of the live and animated film genres, for which Bondy’s work or his personality was a source of inspiration. The study tries to bring an answer to the question of what image the cinema created about Egon Bondy.
VytisknoutZobrazeno: 6. 5. 2024 10:46