OPF:KCRPKBP Quality and Safeness of Foodst - Course Information
KCRPKBP Quality and Safeness of Foodstuff
School of Business Administration in KarvinaSummer 2011
- Extent and Intensity
- 2/1/0. 3 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
- Teacher(s)
- Dr. Ing. Marie Gabryšová (lecturer)
Mgr. Jiří Honka (lecturer)
Mgr. Klára Václavínková (lecturer)
Mgr. Jiří Honka (seminar tutor)
Mgr. Klára Václavínková (seminar tutor) - Guaranteed by
- Dr. Ing. Marie Gabryšová
Department of Tourism and Leisure Activities – School of Business Administration in Karvina - Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Hotel Industry (programme OPF, B6503GAHOT)
- Course objectives (in Czech)
- Zajištění bezpečnosti potravin v ČR po vstupu do EU vychází, stejně jako v ostatních zemích EU, z nařízení Evropského parlamentu V usnesení vlády ke Strategii zajištění bezpečnosti potravin v České republice se zdůrazňuje zdokonalení systému komunikace v ČR, s členskými státy EU, s orgány EU a třetími zeměmi. Předmět seznamuje s významem zajišťování bezpečnosti potravin, s fungováním systému bezpečnosti potravin a složkami, které se na systému podílí. Pozornost je věnována také mezinárodním normám vztahujícím se k této problematice a také jsou charakterizovány vybrané skupiny potravin.
- Syllabus (in Czech)
1. Bezpečnost potravin v EU
2. Struktura bezpečnosti potravin v ČR
3. Kvalita potravin a potravinových surovin,
4. Systém RASFF, ISO 22 000, HACCP
5. Všeobecné požadavky na označování potravin
6. Hygienická rizika, prevence onemocnění z potravin
7. Cizorodé látky v poživatinách a nové úpravy potravin
8. Vliv obalů na kvalitu potravin
9. Kvalita masa, masných výrobků, tuků
10. Kvalita mléka a mléčných výrobků, nákazy přenosné na člověka
11.Význam a kvalita ovoce a zeleniny
12. Kvalita nápojů a rizika z jejich konzumace
13. Význam obilovin a produktů z nich ve výživě
- Literature
- required literature
- Suková, I. Průvodce označováním potravin. Praha: UZPI, 2006. ISBN 80-7271-174-1. info
- GABRYŠOVÁ, M. Teorie jakosti. Karviná: SU OPF, 2004. ISBN 80-7248-249-1. info
- Krajčová, J. Zbožíznalství. Praha: VŠH, 2003. ISBN 80-86578-17-8. info
- recommended literature
- Nařízení evropského parlamentu a rady (ES) č. 852/2004, 853/2004 a 854/2004 - hyg. balíček. info
- Odborné časopisy: Výživa a potraviny, Výroba potravin a jejich uvádění do oběhu, Food service, Minutka, Gastronomický obzor, Hotel Revue. info
- BUŇKA, F. a kol. Senzorická analýza potravin I. UTB ve Zlíně, 2008. info
- OLDŘICH, M. Bezpečnost pokrmů v gastronomii. České a slovenské odborné nakladatelství s., r.o, 2004. ISBN 80-903401-0-5. info
- KALAČ, P. Funkční potraviny, kroky ke zdraví. Dona České Budějovice, 2003. ISBN 80-7322-029-6. info
- SEDLÁČKOVÁ, H., NODL, L.,. Technologie přípravy pokrmů. Fortuna Praha, 2003. ISBN 80-7168-863-0. info
- VELÍŠEK J.,. Chemie potravin 1, 2, 3. Tábor: Ossis, 2002. info
- VOTAVA, M. Lékařská mikrobiologie obecná. Brno, Neptun, 2001. info
- STEINHAUSER, L. a kol. Hygiena a technologie masa. Tišnov LAST, 1995. info
- Language of instruction
- Czech
- Further comments (probably available only in Czech)
- The course can also be completed outside the examination period.
- Enrolment Statistics (Summer 2011, recent)
- Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/summer2011/KCRPKBP