KCRPGAT Gastronomy 1 - Food Processing

School of Business Administration in Karvina
Winter 2008
Extent and Intensity
2/4/0. 4 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Mgr. Klára Václavínková (lecturer)
Mgr. Jiří Vizauer (lecturer)
Pavel Šoučík (seminar tutor)
Mgr. Jiří Vizauer (seminar tutor)
Guaranteed by
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.
Department of Tourism and Leisure Activities – School of Business Administration in Karvina
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Seznámení posluchačů se základy technologií, používaných pro přípravu pokrmů v hotelovém provozu a dalších zařízeních společného stravování dle nejnovějších poznatků vědy o výživě. V praktických cvičeních se posluchači seznámí se základy zbožíznalství a gastronomie a s řízením činností výrobního střediska.
Syllabus (in Czech)

  • 1. Příprava střediska výroby - normování, administrativa, hygiena osobní, hygiena pracovišť
    2. Jednotlivé druhy úprav surovin. Úprava zeleniny a brambor
    3. Úprava ovoce, luštěnin, hub
    4. Úprava vajec, mléka, mléčných výrobků,
    5. příprava polévek a omáček
    6. Příprava příloh teplých z brambor, těst, luštěnin, obilovin a příprava příkrmů
    7. Příprava mas jatečných zvířat, ryb, drůbeže a zvěřiny - 1. část
    8. Příprava mas jatečných zvířat, ryb, drůbeže a zvěřiny - 2. část
    9. Příprava těst
    10. Výroba moučníků
    11. Příprava výrobků studené kuchyně
    12. Příprava dietních pokrmů
    13. Příprava pokrmů zahraničních kuchyní
Literature
    required literature
  • RUNŠTUK, J. A KOL. Receptury teplých pokrmů. info
  • Krajčová, J. Zbožíznalství. Praha: VŠH, 2003. ISBN 80-86578-17-8. info
  • ŠTĚTINA, V. A KOL. Jídelní lístek, nástroj řízení a věc prvořadého významu. Praha: Editpress, 2002. ISBN 8-238-8884-6. info
  • KŘIVÁNKOVÁ, E. Výrobní technologie. Praha: VŠH, 2002. ISBN 80-86578-10-0. info
  • RUNŠTUK, J. A KOL. Receptury studených pokrmů. Hradec Králové: R plus, 2001. ISBN 80-902492-4-8. info
  • STROPNICKÝ, I. Technologie přípravy pokrmů. Praha: Merkur, 1996. info
    recommended literature
  • MATYÁŠ, Z. Ryby. In ŠTEFAN, I. et al. Hygiena potravin-Hydina, vajcia, divina, ryby. Bratislava Příroda. info
  • BERÁNEK, J. Slovník potravinářů a gastronomů. MAG Consulting s. r. o, 2005. ISBN 80-86724-04-2. info
  • BALDWIN, C. Vyberte si správné dary moře. National Geographic, 2004. info
  • MATĚJKA, M., BALOGOVÁ, I. Technologie přípravy pokrmů 1. Praha: VŠE, 1996. ISBN 80-239-1041-8. info
  • BRHLÍK, E. a ROMANUK, J. Technologie přípravy pokrmů 2. Praha: VŠE, 1996. ISBN 80-269-0160-5. info
  • STEINHAUSER, L. a kol. Hygiena a technologie masa. Tišnov LAST, 1995. info
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Winter 2009, Winter 2010, Summer 2011, Winter 2011, Summer 2012, Winter 2012, Summer 2013, Winter 2013, Summer 2014.
  • Enrolment Statistics (Winter 2008, recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/winter2008/KCRPGAT