OPF:KCRPGAT Gastronomy 1 - Food Processing - Course Information
KCRPGAT Gastronomy 1 - Food Processing
School of Business Administration in KarvinaSummer 2014
- Extent and Intensity
- 2/4/0. 4 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
- Teacher(s)
- Mgr. Taťana Karásková (lecturer)
Mgr. Jiří Vizauer (lecturer)
Mgr. Taťana Karásková (seminar tutor)
Mgr. Dagmar Paníčková (seminar tutor)
Ing. Miroslava Sumková (seminar tutor)
Ing. Pavlína Šmachová (seminar tutor)
Mgr. Jiří Vizauer (seminar tutor) - Guaranteed by
- Mgr. Taťana Karásková
Department of Tourism and Leisure Activities – School of Business Administration in Karvina - Prerequisites
- None.
- Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Hotel Industry (programme OPF, B6503GAHOT)
- Course objectives
- The course informs students about the basics of technology used for food preparation in hotel operation and other eating establishments, according to the latest findings of nutritional science. In practical exercises students learn the basics of gastronomy and managing the activities of the production center.
- Syllabus
- 1. Preparation centers of production - standardization, administration, personal hygiene, sanitation departments
2. The various types of processing of raw materials. Preparation of vegetables and potatoes
3. Preparation of fruit, legumes, mushrooms
4. Treatment of eggs, milk, dairy products,
5. Soups and sauces
6. Preparation attachments hot potato, dough, legumes, grains and preparation of foods
7. Preparing the meat of slaughter animals, fish, poultry and game - 1 part
8. Preparing the meat of slaughter animals, fish, poultry and game - 2 part
9. Preparing the dough
10. Preparing desserts
11. The preparation of cold food
12. Preparation dietary meals
13. Cooking foreign cuisine
- 1. Preparation centers of production - standardization, administration, personal hygiene, sanitation departments
- Literature
- required literature
- RUNŠTUK, J. A KOL. Receptury teplých pokrmů. info
- KARASKOVÁ, T. Gastronomie - Technologie výroby. Karviná: SU v Opavě, Obchodně podnikatelská faku, 2012. ISBN elektronická. info
- SEDLÁČKOVÁ, H. Technologie přípravy pokrmů 4. Praha : Fortuna, 2009. ISBN 978-80-7373-066-6. info
- SEDLÁČKOVÁ, H. Technologie přípravy pokrmů 5. Praha: Fortuna, 2009. ISBN 978-80-7373-026-0. info
- RUNŠTUK A KOL. Receptury teplých pokrmů. Praha: Divec: R plus, 2007. ISBN 978-80-902492-7-1. info
- KREJČÍ, P. FORMAN, V. Základy technologie přípravy pokrmů. Zlín : Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2006. ISBN 80-7318-399-4. info
- ŠTĚTINA, V. A KOL. Jídelní lístek, nástroj řízení a věc prvořadého významu. Praha: Editpress, 2002. ISBN 8-238-8884-6. info
- KŘIVÁNKOVÁ, E. Výrobní technologie. Praha: VŠH, 2002. ISBN 80-86578-10-0. info
- RUNŠTUK, J. A KOL. Receptury studených pokrmů. Hradec Králové: R plus, 2001. ISBN 80-902492-4-8. info
- recommended literature
- PULPÁNOVÁ, A. Cukrářská technologie. Nakladatelství R. Plus. ISBN 97-88090-24-9226. info
- BLÁHA, L., CONKOVÁ, V., KADLEC, F. Cukrářská výroba I. - III. Nakladatelství INFORMATORIUM. ISBN 80-86073-86-6. info
- RUNŠTUK J. A KOL. Receptury studených pokrmů. Praha: R. Plus. ISBN 80-90249-26-4. info
- SEDLÁČKOVÁ H., NODL, ŘEŠÁTKO. Technologie přípravy pokrmů I. - V. Nakladatelství FORTUNA. ISBN 80-7168-78-8. info
- VODOCHODSKÁ, L., ŠTĚPÁNEK, K. Technologie v kostce. Nakladatelství Ratio. info
- Potravinářství a gastronomie = Food industry and gastronomy. Brno: ISMC Bohemia, 2011. ISBN 978-80-86919-11-9. info
- LESÁKOVÁ, S. Sladké čarování, aneb, Cukrářská výroba doma. Velké Bílovice : TeMi CZ, 2009. ISBN 978-80-87156-19-3. info
- BERÁNEK, J. Slovník potravinářů a gastronomů. MAG Consulting s. r. o, 2005. ISBN 80-86724-04-2. info
- ČERNÝ, J. Encyklopedický slovník gastronomie. Úvaly : Ratio, 2001. ISBN 80-86351-02-5. info
- MATĚJKA, M., BALOGOVÁ, I. Technologie přípravy pokrmů 1. Praha: VŠE, 1996. ISBN 80-239-1041-8. info
- Teaching methods
- Lecturing
Interactive lecture
Skills demonstration
Seminar classes - Assessment methods
- Test
- Language of instruction
- Czech
- Further comments (probably available only in Czech)
- The course can also be completed outside the examination period.
- Teacher's information
- practical, 70% attendance in practical exercises, oral exam form
- Enrolment Statistics (recent)
- Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/summer2014/KCRPGAT