OPF:KCRPGAT Gastronomy 1 - Food Processing - Course Information
KCRPGAT Gastronomy 1 - Food Processing
School of Business Administration in KarvinaWinter 2012
- Extent and Intensity
- 2/4/0. 4 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
- Teacher(s)
- Mgr. Taťana Karásková (lecturer)
Mgr. Jiří Vizauer (lecturer)
Mgr. Taťana Karásková (seminar tutor)
Mgr. Dagmar Paníčková (seminar tutor)
Ing. Miroslava Sumková (seminar tutor)
Ing. Pavlína Šmachová (seminar tutor)
Mgr. Jiří Vizauer (seminar tutor) - Guaranteed by
- Mgr. Taťana Karásková
Department of Tourism and Leisure Activities – School of Business Administration in Karvina - Prerequisites (in Czech)
- Úspěšné zvládnutí praktických činností technologie přípravy pokrmů, 70% povinná účast na praktických cvičeních, ústní forma zkoušky
- Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Hotel Industry (programme OPF, B6503GAHOT)
- Course objectives (in Czech)
- Seznámení posluchačů se základy technologií, používaných pro přípravu pokrmů v hotelovém provozu a dalších zařízeních společného stravování dle nejnovějších poznatků vědy o výživě. V praktických cvičeních se posluchači seznámí se základy zbožíznalství a gastronomie a s řízením činností výrobního střediska.
- Syllabus (in Czech)
1. Příprava střediska výroby - normování, administrativa, hygiena osobní, hygiena pracovišť
2. Jednotlivé druhy úprav surovin. Úprava zeleniny a brambor
3. Úprava ovoce, luštěnin, hub
4. Úprava vajec, mléka, mléčných výrobků,
5. příprava polévek a omáček
6. Příprava příloh teplých z brambor, těst, luštěnin, obilovin a příprava příkrmů
7. Příprava mas jatečných zvířat, ryb, drůbeže a zvěřiny - 1. část
8. Příprava mas jatečných zvířat, ryb, drůbeže a zvěřiny - 2. část
9. Příprava těst
10. Výroba moučníků
11. Příprava výrobků studené kuchyně
12. Příprava dietních pokrmů
13. Příprava pokrmů zahraničních kuchyní
- Literature
- required literature
- RUNŠTUK, J. A KOL. Receptury teplých pokrmů. info
- KARASKOVÁ, T. Gastronomie - Technologie výroby. Karviná: SU v Opavě, Obchodně podnikatelská faku, 2012. ISBN elektronická. info
- SEDLÁČKOVÁ, H. Technologie přípravy pokrmů 4. Praha : Fortuna, 2009. ISBN 978-80-7373-066-6. info
- SEDLÁČKOVÁ, H. Technologie přípravy pokrmů 5. Praha: Fortuna, 2009. ISBN 978-80-7373-026-0. info
- RUNŠTUK A KOL. Receptury teplých pokrmů. Praha: Divec: R plus, 2007. ISBN 978-80-902492-7-1. info
- KREJČÍ, P. FORMAN, V. Základy technologie přípravy pokrmů. Zlín : Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2006. ISBN 80-7318-399-4. info
- ŠTĚTINA, V. A KOL. Jídelní lístek, nástroj řízení a věc prvořadého významu. Praha: Editpress, 2002. ISBN 8-238-8884-6. info
- KŘIVÁNKOVÁ, E. Výrobní technologie. Praha: VŠH, 2002. ISBN 80-86578-10-0. info
- RUNŠTUK, J. A KOL. Receptury studených pokrmů. Hradec Králové: R plus, 2001. ISBN 80-902492-4-8. info
- recommended literature
- PULPÁNOVÁ, A. Cukrářská technologie. Nakladatelství R. Plus. ISBN 97-88090-24-9226. info
- BLÁHA, L., CONKOVÁ, V., KADLEC, F. Cukrářská výroba I. - III. Nakladatelství INFORMATORIUM. ISBN 80-86073-86-6. info
- RUNŠTUK J. A KOL. Receptury studených pokrmů. Praha: R. Plus. ISBN 80-90249-26-4. info
- SEDLÁČKOVÁ H., NODL, ŘEŠÁTKO. Technologie přípravy pokrmů I. - V. Nakladatelství FORTUNA. ISBN 80-7168-78-8. info
- VODOCHODSKÁ, L., ŠTĚPÁNEK, K. Technologie v kostce. Nakladatelství Ratio. info
- Potravinářství a gastronomie = Food industry and gastronomy. Brno: ISMC Bohemia, 2011. ISBN 978-80-86919-11-9. info
- LESÁKOVÁ, S. Sladké čarování, aneb, Cukrářská výroba doma. Velké Bílovice : TeMi CZ, 2009. ISBN 978-80-87156-19-3. info
- BERÁNEK, J. Slovník potravinářů a gastronomů. MAG Consulting s. r. o, 2005. ISBN 80-86724-04-2. info
- ČERNÝ, J. Encyklopedický slovník gastronomie. Úvaly : Ratio, 2001. ISBN 80-86351-02-5. info
- MATĚJKA, M., BALOGOVÁ, I. Technologie přípravy pokrmů 1. Praha: VŠE, 1996. ISBN 80-239-1041-8. info
- Teaching methods
- Lecturing
Interactive lecture
Skills demonstration
Seminar classes - Assessment methods
- Test
- Language of instruction
- Czech
- Further comments (probably available only in Czech)
- The course can also be completed outside the examination period.
- Enrolment Statistics (Winter 2012, recent)
- Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/winter2012/KCRPGAT