OPF:KCRPGAT Gastronomy 1 - Food Processing - Course Information
KCRPGAT Gastronomy 1 - Food Processing
School of Business Administration in KarvinaWinter 2008
- Extent and Intensity
- 2/4/0. 4 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
- Teacher(s)
- Mgr. Klára Václavínková (lecturer)
Mgr. Jiří Vizauer (lecturer)
Pavel Šoučík (seminar tutor)
Mgr. Jiří Vizauer (seminar tutor) - Guaranteed by
- Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.
Department of Tourism and Leisure Activities – School of Business Administration in Karvina - Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Hotel Industry (programme OPF, B6503GAHOT)
- Course objectives (in Czech)
- Seznámení posluchačů se základy technologií, používaných pro přípravu pokrmů v hotelovém provozu a dalších zařízeních společného stravování dle nejnovějších poznatků vědy o výživě. V praktických cvičeních se posluchači seznámí se základy zbožíznalství a gastronomie a s řízením činností výrobního střediska.
- Syllabus (in Czech)
1. Příprava střediska výroby - normování, administrativa, hygiena osobní, hygiena pracovišť
2. Jednotlivé druhy úprav surovin. Úprava zeleniny a brambor
3. Úprava ovoce, luštěnin, hub
4. Úprava vajec, mléka, mléčných výrobků,
5. příprava polévek a omáček
6. Příprava příloh teplých z brambor, těst, luštěnin, obilovin a příprava příkrmů
7. Příprava mas jatečných zvířat, ryb, drůbeže a zvěřiny - 1. část
8. Příprava mas jatečných zvířat, ryb, drůbeže a zvěřiny - 2. část
9. Příprava těst
10. Výroba moučníků
11. Příprava výrobků studené kuchyně
12. Příprava dietních pokrmů
13. Příprava pokrmů zahraničních kuchyní
- Literature
- required literature
- RUNŠTUK, J. A KOL. Receptury teplých pokrmů. info
- Krajčová, J. Zbožíznalství. Praha: VŠH, 2003. ISBN 80-86578-17-8. info
- ŠTĚTINA, V. A KOL. Jídelní lístek, nástroj řízení a věc prvořadého významu. Praha: Editpress, 2002. ISBN 8-238-8884-6. info
- KŘIVÁNKOVÁ, E. Výrobní technologie. Praha: VŠH, 2002. ISBN 80-86578-10-0. info
- RUNŠTUK, J. A KOL. Receptury studených pokrmů. Hradec Králové: R plus, 2001. ISBN 80-902492-4-8. info
- STROPNICKÝ, I. Technologie přípravy pokrmů. Praha: Merkur, 1996. info
- recommended literature
- MATYÁŠ, Z. Ryby. In ŠTEFAN, I. et al. Hygiena potravin-Hydina, vajcia, divina, ryby. Bratislava Příroda. info
- BERÁNEK, J. Slovník potravinářů a gastronomů. MAG Consulting s. r. o, 2005. ISBN 80-86724-04-2. info
- BALDWIN, C. Vyberte si správné dary moře. National Geographic, 2004. info
- MATĚJKA, M., BALOGOVÁ, I. Technologie přípravy pokrmů 1. Praha: VŠE, 1996. ISBN 80-239-1041-8. info
- BRHLÍK, E. a ROMANUK, J. Technologie přípravy pokrmů 2. Praha: VŠE, 1996. ISBN 80-269-0160-5. info
- STEINHAUSER, L. a kol. Hygiena a technologie masa. Tišnov LAST, 1995. info
- Language of instruction
- Czech
- Further comments (probably available only in Czech)
- The course can also be completed outside the examination period.
- Enrolment Statistics (Winter 2008, recent)
- Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/winter2008/KCRPGAT