KCRPGAT Gastronomy 1 - Food Processing

School of Business Administration in Karvina
Winter 2011
Extent and Intensity
2/4/0. 4 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Mgr. Taťana Karásková (lecturer)
Mgr. Jiří Vizauer (lecturer)
Mgr. Taťana Karásková (seminar tutor)
Mgr. Dagmar Paníčková (seminar tutor)
Mgr. Jiří Vizauer (seminar tutor)
Guaranteed by
Mgr. Taťana Karásková
Department of Tourism and Leisure Activities – School of Business Administration in Karvina
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Seznámení posluchačů se základy technologií, používaných pro přípravu pokrmů v hotelovém provozu a dalších zařízeních společného stravování dle nejnovějších poznatků vědy o výživě. V praktických cvičeních se posluchači seznámí se základy zbožíznalství a gastronomie a s řízením činností výrobního střediska.
Syllabus (in Czech)

  • 1. Příprava střediska výroby - normování, administrativa, hygiena osobní, hygiena pracovišť
    2. Jednotlivé druhy úprav surovin. Úprava zeleniny a brambor
    3. Úprava ovoce, luštěnin, hub
    4. Úprava vajec, mléka, mléčných výrobků,
    5. příprava polévek a omáček
    6. Příprava příloh teplých z brambor, těst, luštěnin, obilovin a příprava příkrmů
    7. Příprava mas jatečných zvířat, ryb, drůbeže a zvěřiny - 1. část
    8. Příprava mas jatečných zvířat, ryb, drůbeže a zvěřiny - 2. část
    9. Příprava těst
    10. Výroba moučníků
    11. Příprava výrobků studené kuchyně
    12. Příprava dietních pokrmů
    13. Příprava pokrmů zahraničních kuchyní
Literature
    required literature
  • RUNŠTUK, J. A KOL. Receptury teplých pokrmů. info
  • SEDLÁČKOVÁ, H. Technologie přípravy pokrmů 4. Praha : Fortuna, 2009. ISBN 978-80-7373-066-6. info
  • SEDLÁČKOVÁ, H. Technologie přípravy pokrmů 5. Praha: Fortuna, 2009. ISBN 978-80-7373-026-0. info
  • RUNŠTUK A KOL. Receptury teplých pokrmů. Praha: Divec: R plus, 2007. ISBN 978-80-902492-7-1. info
  • KREJČÍ, P. FORMAN, V. Základy technologie přípravy pokrmů. Zlín : Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2006. ISBN 80-7318-399-4. info
  • ŠTĚTINA, V. A KOL. Jídelní lístek, nástroj řízení a věc prvořadého významu. Praha: Editpress, 2002. ISBN 8-238-8884-6. info
  • KŘIVÁNKOVÁ, E. Výrobní technologie. Praha: VŠH, 2002. ISBN 80-86578-10-0. info
  • RUNŠTUK, J. A KOL. Receptury studených pokrmů. Hradec Králové: R plus, 2001. ISBN 80-902492-4-8. info
    recommended literature
  • PULPÁNOVÁ, A. Cukrářská technologie. Nakladatelství R. Plus. ISBN 97-88090-24-9226. info
  • BLÁHA, L., CONKOVÁ, V., KADLEC, F. Cukrářská výroba I. - III. Nakladatelství INFORMATORIUM. ISBN 80-86073-86-6. info
  • RUNŠTUK J. A KOL. Receptury studených pokrmů. Praha: R. Plus. ISBN 80-90249-26-4. info
  • SEDLÁČKOVÁ H., NODL, ŘEŠÁTKO. Technologie přípravy pokrmů I. - V. Nakladatelství FORTUNA. ISBN 80-7168-78-8. info
  • VODOCHODSKÁ, L., ŠTĚPÁNEK, K. Technologie v kostce. Nakladatelství Ratio. info
  • Potravinářství a gastronomie = Food industry and gastronomy. Brno: ISMC Bohemia, 2011. ISBN 978-80-86919-11-9. info
  • LESÁKOVÁ, S. Sladké čarování, aneb, Cukrářská výroba doma. Velké Bílovice : TeMi CZ, 2009. ISBN 978-80-87156-19-3. info
  • BERÁNEK, J. Slovník potravinářů a gastronomů. MAG Consulting s. r. o, 2005. ISBN 80-86724-04-2. info
  • ČERNÝ, J. Encyklopedický slovník gastronomie. Úvaly : Ratio, 2001. ISBN 80-86351-02-5. info
  • MATĚJKA, M., BALOGOVÁ, I. Technologie přípravy pokrmů 1. Praha: VŠE, 1996. ISBN 80-239-1041-8. info
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Winter 2008, Winter 2009, Winter 2010, Summer 2011, Summer 2012, Winter 2012, Summer 2013, Winter 2013, Summer 2014.
  • Enrolment Statistics (Winter 2011, recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/winter2011/KCRPGAT