OPF:KCRPGAT Gastronomy 1 - Food Processing - Course Information
KCRPGAT Gastronomy 1 - Food Processing
School of Business Administration in KarvinaWinter 2011
- Extent and Intensity
- 2/4/0. 4 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
- Teacher(s)
- Mgr. Taťana Karásková (lecturer)
Mgr. Jiří Vizauer (lecturer)
Mgr. Taťana Karásková (seminar tutor)
Mgr. Dagmar Paníčková (seminar tutor)
Mgr. Jiří Vizauer (seminar tutor) - Guaranteed by
- Mgr. Taťana Karásková
Department of Tourism and Leisure Activities – School of Business Administration in Karvina - Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Hotel Industry (programme OPF, B6503GAHOT)
- Course objectives (in Czech)
- Seznámení posluchačů se základy technologií, používaných pro přípravu pokrmů v hotelovém provozu a dalších zařízeních společného stravování dle nejnovějších poznatků vědy o výživě. V praktických cvičeních se posluchači seznámí se základy zbožíznalství a gastronomie a s řízením činností výrobního střediska.
- Syllabus (in Czech)
1. Příprava střediska výroby - normování, administrativa, hygiena osobní, hygiena pracovišť
2. Jednotlivé druhy úprav surovin. Úprava zeleniny a brambor
3. Úprava ovoce, luštěnin, hub
4. Úprava vajec, mléka, mléčných výrobků,
5. příprava polévek a omáček
6. Příprava příloh teplých z brambor, těst, luštěnin, obilovin a příprava příkrmů
7. Příprava mas jatečných zvířat, ryb, drůbeže a zvěřiny - 1. část
8. Příprava mas jatečných zvířat, ryb, drůbeže a zvěřiny - 2. část
9. Příprava těst
10. Výroba moučníků
11. Příprava výrobků studené kuchyně
12. Příprava dietních pokrmů
13. Příprava pokrmů zahraničních kuchyní
- Literature
- required literature
- RUNŠTUK, J. A KOL. Receptury teplých pokrmů. info
- SEDLÁČKOVÁ, H. Technologie přípravy pokrmů 4. Praha : Fortuna, 2009. ISBN 978-80-7373-066-6. info
- SEDLÁČKOVÁ, H. Technologie přípravy pokrmů 5. Praha: Fortuna, 2009. ISBN 978-80-7373-026-0. info
- RUNŠTUK A KOL. Receptury teplých pokrmů. Praha: Divec: R plus, 2007. ISBN 978-80-902492-7-1. info
- KREJČÍ, P. FORMAN, V. Základy technologie přípravy pokrmů. Zlín : Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2006. ISBN 80-7318-399-4. info
- ŠTĚTINA, V. A KOL. Jídelní lístek, nástroj řízení a věc prvořadého významu. Praha: Editpress, 2002. ISBN 8-238-8884-6. info
- KŘIVÁNKOVÁ, E. Výrobní technologie. Praha: VŠH, 2002. ISBN 80-86578-10-0. info
- RUNŠTUK, J. A KOL. Receptury studených pokrmů. Hradec Králové: R plus, 2001. ISBN 80-902492-4-8. info
- recommended literature
- PULPÁNOVÁ, A. Cukrářská technologie. Nakladatelství R. Plus. ISBN 97-88090-24-9226. info
- BLÁHA, L., CONKOVÁ, V., KADLEC, F. Cukrářská výroba I. - III. Nakladatelství INFORMATORIUM. ISBN 80-86073-86-6. info
- RUNŠTUK J. A KOL. Receptury studených pokrmů. Praha: R. Plus. ISBN 80-90249-26-4. info
- SEDLÁČKOVÁ H., NODL, ŘEŠÁTKO. Technologie přípravy pokrmů I. - V. Nakladatelství FORTUNA. ISBN 80-7168-78-8. info
- VODOCHODSKÁ, L., ŠTĚPÁNEK, K. Technologie v kostce. Nakladatelství Ratio. info
- Potravinářství a gastronomie = Food industry and gastronomy. Brno: ISMC Bohemia, 2011. ISBN 978-80-86919-11-9. info
- LESÁKOVÁ, S. Sladké čarování, aneb, Cukrářská výroba doma. Velké Bílovice : TeMi CZ, 2009. ISBN 978-80-87156-19-3. info
- BERÁNEK, J. Slovník potravinářů a gastronomů. MAG Consulting s. r. o, 2005. ISBN 80-86724-04-2. info
- ČERNÝ, J. Encyklopedický slovník gastronomie. Úvaly : Ratio, 2001. ISBN 80-86351-02-5. info
- MATĚJKA, M., BALOGOVÁ, I. Technologie přípravy pokrmů 1. Praha: VŠE, 1996. ISBN 80-239-1041-8. info
- Language of instruction
- Czech
- Further comments (probably available only in Czech)
- The course can also be completed outside the examination period.
- Enrolment Statistics (Winter 2011, recent)
- Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/winter2011/KCRPGAT