KCRPGAT Gastronomy 1 - Food Processing

School of Business Administration in Karvina
Winter 2013
Extent and Intensity
2/4/0. 4 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Mgr. Taťana Karásková (lecturer)
Mgr. Jiří Vizauer (lecturer)
Mgr. Taťana Karásková (seminar tutor)
Mgr. Dagmar Paníčková (seminar tutor)
Ing. Miroslava Sumková (seminar tutor)
Ing. Pavlína Šmachová (seminar tutor)
Mgr. Jiří Vizauer (seminar tutor)
Guaranteed by
Mgr. Taťana Karásková
Department of Tourism and Leisure Activities – School of Business Administration in Karvina
Prerequisites
None.
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives
The course informs students about the basics of technology used for food preparation in hotel operation and other eating establishments, according to the latest findings of nutritional science. In practical exercises students learn the basics of gastronomy and managing the activities of the production center.
Syllabus
  • 1. Preparation centers of production - standardization, administration, personal hygiene, sanitation departments
    2. The various types of processing of raw materials. Preparation of vegetables and potatoes
    3. Preparation of fruit, legumes, mushrooms
    4. Treatment of eggs, milk, dairy products,
    5. Soups and sauces
    6. Preparation attachments hot potato, dough, legumes, grains and preparation of foods
    7. Preparing the meat of slaughter animals, fish, poultry and game - 1 part
    8. Preparing the meat of slaughter animals, fish, poultry and game - 2 part
    9. Preparing the dough
    10. Preparing desserts
    11. The preparation of cold food
    12. Preparation dietary meals
    13. Cooking foreign cuisine
Literature
    required literature
  • RUNŠTUK, J. A KOL. Receptury teplých pokrmů. info
  • KARASKOVÁ, T. Gastronomie - Technologie výroby. Karviná: SU v Opavě, Obchodně podnikatelská faku, 2012. ISBN elektronická. info
  • SEDLÁČKOVÁ, H. Technologie přípravy pokrmů 4. Praha : Fortuna, 2009. ISBN 978-80-7373-066-6. info
  • SEDLÁČKOVÁ, H. Technologie přípravy pokrmů 5. Praha: Fortuna, 2009. ISBN 978-80-7373-026-0. info
  • RUNŠTUK A KOL. Receptury teplých pokrmů. Praha: Divec: R plus, 2007. ISBN 978-80-902492-7-1. info
  • KREJČÍ, P. FORMAN, V. Základy technologie přípravy pokrmů. Zlín : Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2006. ISBN 80-7318-399-4. info
  • ŠTĚTINA, V. A KOL. Jídelní lístek, nástroj řízení a věc prvořadého významu. Praha: Editpress, 2002. ISBN 8-238-8884-6. info
  • KŘIVÁNKOVÁ, E. Výrobní technologie. Praha: VŠH, 2002. ISBN 80-86578-10-0. info
  • RUNŠTUK, J. A KOL. Receptury studených pokrmů. Hradec Králové: R plus, 2001. ISBN 80-902492-4-8. info
    recommended literature
  • PULPÁNOVÁ, A. Cukrářská technologie. Nakladatelství R. Plus. ISBN 97-88090-24-9226. info
  • BLÁHA, L., CONKOVÁ, V., KADLEC, F. Cukrářská výroba I. - III. Nakladatelství INFORMATORIUM. ISBN 80-86073-86-6. info
  • RUNŠTUK J. A KOL. Receptury studených pokrmů. Praha: R. Plus. ISBN 80-90249-26-4. info
  • SEDLÁČKOVÁ H., NODL, ŘEŠÁTKO. Technologie přípravy pokrmů I. - V. Nakladatelství FORTUNA. ISBN 80-7168-78-8. info
  • VODOCHODSKÁ, L., ŠTĚPÁNEK, K. Technologie v kostce. Nakladatelství Ratio. info
  • Potravinářství a gastronomie = Food industry and gastronomy. Brno: ISMC Bohemia, 2011. ISBN 978-80-86919-11-9. info
  • LESÁKOVÁ, S. Sladké čarování, aneb, Cukrářská výroba doma. Velké Bílovice : TeMi CZ, 2009. ISBN 978-80-87156-19-3. info
  • BERÁNEK, J. Slovník potravinářů a gastronomů. MAG Consulting s. r. o, 2005. ISBN 80-86724-04-2. info
  • ČERNÝ, J. Encyklopedický slovník gastronomie. Úvaly : Ratio, 2001. ISBN 80-86351-02-5. info
  • MATĚJKA, M., BALOGOVÁ, I. Technologie přípravy pokrmů 1. Praha: VŠE, 1996. ISBN 80-239-1041-8. info
Teaching methods
Lecturing
Interactive lecture
Skills demonstration
Seminar classes
Assessment methods
Test
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
Teacher's information
practical, 70% attendance in practical exercises, oral exam form
The course is also listed under the following terms Winter 2008, Winter 2009, Winter 2010, Summer 2011, Winter 2011, Summer 2012, Winter 2012, Summer 2013, Summer 2014.
  • Enrolment Statistics (Winter 2013, recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/winter2013/KCRPGAT