Filter publications

    2024

    1. DLUHOŠOVÁ, Radmila and Irena KORBELÁŘOVÁ. Kulinární kultura a její regionálně podmíněné odlišnosti v České republice (Culinary culture and its regionally conditioned differences in the Czech republic). In Vědecká konference Regiony a regionalizmus v České republice a Polsku / Konferencja naukowa Regiony i regionalizm w Republice Czeskiej i Polsce. 2024.
    2. KORBELÁŘOVÁ, Irena, Radmila DLUHOŠOVÁ and Martina BARTOŇOVÁ. Podunajská kulinární oblast a její ozvuky v české kuchyni na sklonku habsburské monarchie (The Danube Culinary Region and its Echoes in Czech Cuisine towards the End of the Habsburg Monarchy). 2024.
    3. KORBELÁŘOVÁ, Irena and Radmila DLUHOŠOVÁ. Zapomenuté kulinární dědictví Opavska (Forgotten culinary heritage of Opava region). 2024.
    4. DLUHOŠOVÁ, Radmila. Ženy v pohostinském podnikání ve městě Opavě na sklonku habsburské monarchie (Women in the Hospitality Business in Opava towards the Close of the Habsburg Monarchy). In Jiří Knapík – Miloš Zapletal. 800 let města Opavy. Společnost, kultura, politika. první. Opava: Slezská univerzita v Opavě, Zemský archiv v Opavě, 2024, p. 121-137. Opavská historická sympozia V. ISBN 978-80-7510-595-0.
    5. DLUHOŠOVÁ, Radmila. Ženy v pohostinském podnikání ve městě Opavě na sklonku habsburské monarchie (Women in the Hospitality Business in Opava towards the Close of the Habsburg Monarchy). In 5. opavské historické sympozium 800 let města Opavy – společnost, kultura, politika. 2024.

    2023

    1. KORBELÁŘOVÁ, Irena and Radmila DLUHOŠOVÁ. Koury, křepelice a jiné ptactvo. Kuchyně venkovská i měšťanská, tradiční i netradiční (Hens, quails and other birds. Cuisine rural as well as burgher, traditional as well as nontraditional). 2023.
    2. KORBELÁŘOVÁ, Irena, Martina BARTOŇOVÁ, Radmila DLUHOŠOVÁ and Kamila NÁVRATOVÁ. Odhalená tajemství středověkých receptářů (Secrets of medieval recipe books revealed). In Noc vědců 2023: Tajemství. Opava: Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě, Slezská univerzita v Opavě, 2023.
    3. DLUHOŠOVÁ, Radmila. Pohostinské služby ve slezských městech ve světle Chytilova úplného adresáře z roku 1925 (Hospitality Services in Silesian Towns in the Light of Chytil's Complete Directory from 1925). In Ilona Matejko-Peterka. Historia amica mea. Sborník příspěvků k poctě profesorky Ireny Korbelářové. první. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2023, p. 217-228. mimo edice. ISBN 978-80-7510-571-4.
    4. KORBELÁŘOVÁ, Irena, Martina BARTOŇOVÁ, Radmila DLUHOŠOVÁ, Kristýna KIRSCHNEROVÁ, Karolína KREMPL KIRSCHNEROVÁ and Ondřej HANIČÁK. Projevy socio-kulturně podmíněných mentalit v historickém kontextu (Demonstration of mentality given by socio-cultral status in historical context). Slezská univerzita v Opavě, 2023.
    5. KORBELÁŘOVÁ, Irena, Radmila DLUHOŠOVÁ and Martina BARTOŇOVÁ. Rybí kuchyně. Tradice a moderní inspirace pro domácí zážitkové vaření (Fish cuisine. Tradition and modern inspiration for private experience cooking). 2023.
    6. KORBELÁŘOVÁ, Irena, Martina BARTOŇOVÁ and Radmila DLUHOŠOVÁ. Středověká šlechtická kuchyně (Medieval aristocratic cuisine). 2023.
    7. KORBELÁŘOVÁ, Irena, Radmila DLUHOŠOVÁ, Martina BARTOŇOVÁ and Kamila NÁVRATOVÁ. Z kuchyně našich předků: zbytkové vaření (From the kitchen of our ancestors: leftover cooking). In Ostravská muzejní noc 2023. Ostrava: Muzeu potravin a zemědělských strojů, pobočka Národního zemědělského muzea v Ostravě, 2023.
    8. KORBELÁŘOVÁ, Irena, Radmila DLUHOŠOVÁ, Peter KOVÁČIK, Petr KOZÁK, Dalibor PRIX and Hana LAFKOVÁ. Zámky v krajině moravskoslezského pomezí – nové formy prezentace nevyužitých historických objektů (Castles in the landscape of the Moravian-Silesian borderland – new forms of presentation of unused historical buildings). Národní památkový pústav Praha; Slezská univerzita v Opavě; Univerzita Palackého Olomouc, 2023.

    2022

    1. KORBELÁŘOVÁ, Irena, Radmila DLUHOŠOVÁ, Ilona MATEJKO-PETERKA, Michaela TVARŮŽKOVÁ and Rudolf ŽÁČEK. Begräbniskultur an den Höfen der Herzöge von Liegnitz-Brieg in der frühen Neuzeit. Beiträge und Materialen (Funeral Culture of the Liegnitz-Brieg Ducal Courts of the Early Modern Period. Contributions and Materials on the Topic). první. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2022, 726 pp. ne. ISBN 978-80-7510-496-0.
    2. KORBELÁŘOVÁ, Irena, Radmila DLUHOŠOVÁ, Petr KOZÁK, Naděžda MORÁVKOVÁ, Jana STUCHLÍKOVÁ, Karla VYMĚTALOVÁ, Rudolf ŽÁČEK and Jitka SOBOTKOVÁ. Kulinární dědictví Čech, Moravy a Slezska. Tématická výběrová encyklopedie (Culinary Heritage of Bohemia, Moravia and Silesia. Thematic selective Encyclopedia). 1. vyání. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2022, 386 pp. ne. ISBN 978-80-7510-532-5.
    3. HÁN, Jan, Zbyněk VINŠ, Irena KORBELÁŘOVÁ, Radmila DLUHOŠOVÁ and Jaromír FIALA. Kulinární dědictví v praxi (Culinary heritage in practice). 2022.
    4. HÁN, Jan, Irena KORBELÁŘOVÁ, Martin POP, Radmila DLUHOŠOVÁ, Zbyněk VINŠ and Karolina MACHÁČKOVÁ. Mapa Kulinární kultury českých zemí (Map of the Culinary Culture of the Czech lands). 2022.

    2021

    1. HÁN, Jan, Zbyněk VINŠ, Irena KORBELÁŘOVÁ and Radmila DLUHOŠOVÁ. Gastronomické poklady českých zemí (Gastronomic treasures of the Czech lands). 1st ed. Praha; Opava: Vysoká škola hotelová; Slezská univerzita, 2021.
    2. KORBELÁŘOVÁ, Irena, Radmila DLUHOŠOVÁ, Jan HÁN, Jan KAŠPAR, Anna KUBÁTOVÁ, Eduard LEVÝ and Jiří ZELENÝ. Rybí kuchyně českých zemí. Kulturně-historické tradice a současné aspekty (Fish cuisine of the Czech lands. Cultural-historical traditions and current aspects). 1st ed. Praha: powerprint Praha, 2021, 258 pp. ISBN 978-80-7510-472-4.
    3. JANÍK, Petr and Radmila DLUHOŠOVÁ. 9. Mezinárodní vědecká konference – Aktuální trendy lázeňství, hotelnictví a turismu (9th INTERNATIONAL SCIENTIFIC CONFERENCE CURRENT TRENDS IN TOURISM, HOTEL AND SPA). 2021.

    2020

    1. KORBELÁŘOVÁ, Irena, Radmila DLUHOŠOVÁ and Jitka SOBOTKOVÁ. Paměť chuti. Receptáře a kuchařské knihy jako specifické prameny pro poznání kulinární kultury a kulinárního dědictví českých zemí (Taste memory. Recipes and cookbooks as specific sources for understanding the culinary culture and culinary heritage of the Czech lands). 1st ed. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2020, 602 pp. ISBN 978-80-7510-439-7.
    2. DLUHOŠOVÁ, Radmila, Irena KORBELÁŘOVÁ and Rudolf ŽÁČEK. Paměť, oživená minulost a zážitkové eventy. Na okraj interdisciplinarity a specifických informačních zdrojů probíhajícího výzkumu kulinárního dědictví českých zemí s přihlédnutím k Hlučínsku (Memory, revived past and experience events: In the margin of interdisciplinarity and specific information sources of the ongoing research on the culinary heritage of Czech Lands and the Hlučín region). Acta historica Universitatis Silesiane Opaviensis. Opava: Ústav historických věd, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě, 2020, vol. 13, No 1, p. 149-172. ISSN 1803-411X.
    3. KORBELÁŘOVÁ, Irena and Radmila DLUHOŠOVÁ. Vánoční rybí tradice a jejich obraz ve specifických pramenech (Christmas fish traditions and their representation in specific sources). 2020.

    2019

    1. DLUHOŠOVÁ, Radmila. Exkurz do stravovacích zvyklostí všedního dne ve Slatině na Bílovecku (Insight into the Common Day Dietary Habits in the Village of Slatina in Bílovec Region). In Petr Tesař. Vůkol Slezska / Circum Silesiae. Opava: Zemský archiv v Opavě; Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě, 2019, p. 167-178. Vůkol Slezska / Circum Silesiae. ISBN 978-80-87632-60-4.
    2. KORBELÁŘOVÁ, Irena, Radmila DLUHOŠOVÁ, Rudolf ŽÁČEK, Ilona MATEJKO-PETERKA and Michaela TVARŮŽKOVÁ. Funerální kultura lehnicko-břežských vévodských dvorů v raném novověku. Materiály a příspěvky k tématu. (Funeral Culture of the Liegnitz-Brieg Ducal Courts of the Early Modern Period. Contributions and Materials on the Topic.). Online. 1st ed. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2019, 670 pp. ISBN 978-80-7510-386-4.
    3. KORBELÁŘOVÁ, Irena, Radmila DLUHOŠOVÁ, Rudolf ŽÁČEK, Ilona MATEJKO-PETERKA and Michaela TVARŮŽKOVÁ. Funerální kultura lehnicko-břežských vévodských dvorů v raném novověku. Materiály a příspěvky k tématu. (Funeral Culture of the Liegnitz-Brieg Ducal Courts of the Early Modern Period. Contributions and Materials on the Topic.). 1st ed. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2019, 670 pp. ISBN 978-80-7510-385-7.
    4. DLUHOŠOVÁ, Radmila and Irena KORBELÁŘOVÁ. Pamětní tisky k průběhu pohřebních obřadů (Commemorative Prints Concerning the Course of Funeral Ceremonies.). In Funerální kultura lehnicko-břežských vévodských dvorů v raném novověku. Příspěvky a materiály k tématu. 1st ed. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2019, p. 381-547. ISBN 978-80-7510-385-7.
    5. DLUHOŠOVÁ, Radmila. Preserving Culinary Culture – Maintaining Culinary Heritage. Autumn on the Table. 2019.
    6. BURDA, Alexandr, Radmila DLUHOŠOVÁ, Michal BLAŠKO, Petr JANÍK, Pavlína SONNKOVÁ and Jana STUCHLÍKOVÁ. RECENZOVANÝ SBORNÍK KONFERENCE OPAVA 11. DUBNA 2019 8. MEZINÁRODNÍ VĚDECKÁ KONFERENCE AKTUÁLNÍ TRENDY LÁZEŇSTVÍ, HOTELNICTVÍ A TURISMU CESTOVNÍ RUCH JAKO FAKTOR REGIONÁLNÍHO ROZVOJE. 2019.
    7. DLUHOŠOVÁ, Radmila, Irena KORBELÁŘOVÁ and Rudolf ŽÁČEK. Relace o úmrtí, pohřbech a uložení vévodů a vévodkyň, princů a princezen. (Notifications on the deceases, funerals and laying to the eternal rest of dukes and duchesses, princes and princesses.). In Funerální kultura lehnicko-břežských vévodských dvorů v raném novověku. Příspěvky a materiály k tématu. 1st ed. Opava: Slezská univerzta v Opavě, 2019, p. 169-377. ISBN 978-80-7510-385-7.

    2018

    1. DLUHOŠOVÁ, Radmila and Alexandr BURDA. Preserving Culinary Culture – Maintaining Culinary Heritage. Cultural and culinary differences and distinctions of my country: the north, south, east and west. 2018.
    2. KORBELÁŘOVÁ, Irena, Radmila DLUHOŠOVÁ, Rudolf ŽÁČEK, Karolína KREMPL KIRSCHNEROVÁ, Hana MIKETOVÁ, Alexandr MICHL-BERNARD, Naděžda MORÁVKOVÁ and Mikuláš HEINRICH. Svatby, oddavky, veselí. Příspěvky k tématu. (Weddings, indulgences, merriment. Contributions to the topic.). 1st ed. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2018, 310 pp. ISBN 978-80-7510-286-7.
    3. DLUHOŠOVÁ, Radmila. Svatební řád města Břehu z roku 1553. (The wedding code of the town of Brieg from the year 1553.). In Korbelářová, Irena. Svatební řád města Břehu z roku 1553. 1st ed. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2018, p. 203-213. Svatby, oddavky, veselí. Příspěvky k tématu. ISBN 978-80-7510-286-7.

    2017

    1. DLUHOŠOVÁ, Radmila, Jiří VANÍČEK and Eva VAVREČKOVÁ. Comparison of Opinions of Catering Establishment Managers and Visitors Considering Their Attitude to Culinary Tourism. Pannon Management Review. 2017, vol. 6, No 3, p. 215-230, 17 pp. ISSN 2063-8248.
    2. DLUHOŠOVÁ, Radmila. European Tourist Destinations II. Opava, 2017, 99 pp. ISBN 978-80-7510-258-4.
    3. DLUHOŠOVÁ, Radmila. Introduction to Tourism. Opava, 2017, 94 pp. ISBN 978-80-7510-259-1.
    4. DLUHOŠOVÁ, Radmila and Alexandr BURDA. Preserving Culinary Culture – Maintaining Culinary Heritage Dishes with a story. Menu based on folklore, fairy tales, proverbs, films, historical events, etc. 2017.
    5. DLUHOŠOVÁ, Radmila, Jana STUCHLÍKOVÁ and Eva VAVREČKOVÁ. The Results of the Development of Balneal Care Provision and the State of the Czech Spa Industry in Connection with the Changes in Legislation. Czech Journal of Tourism. Brno: Masarykova univerzita, 2017, 1/6, 1/2017, p. 93-104. ISSN 1805-3580. Available from: https://dx.doi.org/10.1515/cjot-2017–0005.

    2016

    1. DLUHOŠOVÁ, Radmila and Pavol PLESNÍK. International tourism. Opava, 2016, 73 pp. ISBN 978-80-7510-199-0.
    2. DLUHOŠOVÁ, Radmila and Alexandr BURDA. Preserving Culinary Culture – Maintaining Culinary Heritage Festive events – Wedding and wedding festivities, traditions, customs and habits; Traditional Wedding Menu. 2016.

    2015

    1. DLUHOŠOVÁ, Radmila and Alexandr BURDA. Preserving Culinary Culture – Maintaining Culinary Heritage Christmas – traditions, customs and habits – Traditional Christmas menu. 2015.
    2. DLUHOŠOVÁ, Radmila. The Czech Republic: The Gem in the Heart of Europe. Opava, 2015. ISBN 978-80-7510-178-5.

    2012

    1. KORBELÁŘOVÁ, Irena and Radmila DLUHOŠOVÁ. Family Strategies of Burgher Elites of Opava in the Period of Religious Transformation. Mesto a dejiny. 2012, vol. 1, 1-2, p. 149-157. ISSN 1339-0163.

    2011

    1. DLUHOŠOVÁ, Radmila. Hospitality English. Opava, 2011. ISBN 978-80-7248-672-4.
    2. DLUHOŠOVÁ, Radmila, Alexandr BURDA, Eva VAVREČKOVÁ and Jana STUCHLÍKOVÁ. Mystery Shopping. Prolegomena. Opava, 2011, 114 pp. ISBN 978-80-7248-663-2.
Display details
Displayed: 16/2/2025 19:14