Filter

    2024

    1. DLUHOŠOVÁ, Radmila and Irena KORBELÁŘOVÁ. Kulinární kultura a její regionálně podmíněné odlišnosti v České republice (Culinary culture and its regionally conditioned differences in the Czech republic). In Vědecká konference Regiony a regionalizmus v České republice a Polsku / Konferencja naukowa Regiony i regionalizm w Republice Czeskiej i Polsce. 2024.
      Name in Czech: Kulinární kultura a její regionálně podmíněné odlišnosti v České republice
      Name (in English): Culinary culture and its regionally conditioned differences in the Czech republic
      RIV/47813059:19240/24:A0001443 Presentations at conferences. Czech. Czech Republic.
      Dluhošová, Radmila (203 Czech Republic, belonging to the institution) -- Korbelářová, Irena (203 Czech Republic, belonging to the institution)
      Keywords in English: culinary culture; region; regional distinctions
      International impact: yes

      Changed by: prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr., učo 49112. Changed: 10/2/2025 10:20.
    2. KORBELÁŘOVÁ, Irena; Radmila DLUHOŠOVÁ and Martina BARTOŇOVÁ. Podunajská kulinární oblast a její ozvuky v české kuchyni na sklonku habsburské monarchie (The Danube Culinary Region and its Echoes in Czech Cuisine towards the End of the Habsburg Monarchy). 2024.
      Name in Czech: Podunajská kulinární oblast a její ozvuky v české kuchyni na sklonku habsburské monarchie
      Name (in English): The Danube Culinary Region and its Echoes in Czech Cuisine towards the End of the Habsburg Monarchy
      RIV/47813059:19240/24:A0001473 Organization of a workshop. Czech. Czech Republic.
      Korbelářová, Irena (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution) -- Dluhošová, Radmila (203 Czech Republic, belonging to the institution) -- Bartoňová, Martina (203 Czech Republic, belonging to the institution)
      Keywords in English: culinary culture; culinary heritage; Danube culinary region

      Changed by: prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr., učo 49112. Changed: 9/2/2025 15:19.
    3. KORBELÁŘOVÁ, Irena and Radmila DLUHOŠOVÁ. Ryba nejen o Vánocích (Fish not just at Christmas). 2024.
      Name (in English): Fish not just at Christmas
      Czech. Czech Republic.
      Keywords in English: culinary culture; fish dishes; modern adaptations

      Changed by: PhDr. Radmila Dluhošová, Ph.D., učo 7542. Changed: 5/2/2025 13:58.
    4. KORBELÁŘOVÁ, Irena and Radmila DLUHOŠOVÁ. Venkovská kuchyně (Rural cuisine). 2024.
      Name (in English): Rural cuisine
      Czech. Czech Republic.
      Keywords in English: rural cuisine; culinary culture

      Changed by: PhDr. Radmila Dluhošová, Ph.D., učo 7542. Changed: 5/2/2025 13:59.
    5. KORBELÁŘOVÁ, Irena and Radmila DLUHOŠOVÁ. Zapomenuté kulinární dědictví Opavska (Forgotten culinary heritage of Opava region). 2024.
      Name (in English): Forgotten culinary heritage of Opava region
      Czech. Czech Republic.
      Keywords in English: culinary heritage; fade into oblivion; cookbooks

      Changed by: prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr., učo 49112. Changed: 9/2/2025 15:15.
    6. DLUHOŠOVÁ, Radmila. Ženy v pohostinském podnikání ve městě Opavě na sklonku habsburské monarchie (Women in the Hospitality Business in Opava towards the Close of the Habsburg Monarchy). In Jiří Knapík – Miloš Zapletal. 800 let města Opavy. Společnost, kultura, politika. první. Opava: Slezská univerzita v Opavě, Zemský archiv v Opavě, 2024, p. 121-137. Opavská historická sympozia V. ISBN 978-80-7510-595-0.
      Name in Czech: Ženy v pohostinském podnikání ve městě Opavě na sklonku habsburské monarchie
      Name (in English): Women in the Hospitality Business in Opava towards the Close of the Habsburg Monarchy
      RIV/47813059:19240/24:A0001423 Chapter(s) of a specialized book. Czech. Czech Republic.
      Dluhošová, Radmila (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution)
      Keywords in English: Hospitality establishments; Opava; women; city directory
      International impact: yes
      Reviewed: yes

      Changed by: PhDr. Radmila Dluhošová, Ph.D., učo 7542. Changed: 11/12/2024 00:40.
    7. DLUHOŠOVÁ, Radmila. Ženy v pohostinském podnikání ve městě Opavě na sklonku habsburské monarchie (Women in the Hospitality Business in Opava towards the Close of the Habsburg Monarchy). In 5. opavské historické sympozium 800 let města Opavy – společnost, kultura, politika. 2024.
      Name in Czech: Ženy v pohostinském podnikání ve městě Opavě na sklonku habsburské monarchie
      Name (in English): Women in the Hospitality Business in Opava towards the Close of the Habsburg Monarchy
      Czech. Czech Republic.
      Keywords in English: Hospitality establishments, Opava, women, city directory
      Type of participation: active participation (giving a lecture, organization, etc.)
      International impact: yes

      Changed by: PhDr. Radmila Dluhošová, Ph.D., učo 7542. Changed: 29/12/2024 02:05.

    2023

    1. KORBELÁŘOVÁ, Irena and Radmila DLUHOŠOVÁ. Koury, křepelice a jiné ptactvo. Kuchyně venkovská i měšťanská, tradiční i netradiční (Hens, quails and other birds. Cuisine rural as well as burgher, traditional as well as nontraditional). 2023.
      Name in Czech: Koury, křepelice a jiné ptactvo. Kuchyně venkovská i měšťanská, tradiční i netradiční
      Name (in English): Hens, quails and other birds. Cuisine rural as well as burgher, traditional as well as nontraditional
      RIV/47813059:19240/23:A0001274 Organization of a workshop. Czech. Czech Republic.
      Korbelářová, Irena (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution) -- Dluhošová, Radmila (203 Czech Republic, belonging to the institution)
      Keywords in English: history; culinary heritage; rural cuisine; burgher cuisine

      Changed by: prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr., učo 49112. Changed: 20/1/2024 17:43.
    2. KORBELÁŘOVÁ, Irena; Martina BARTOŇOVÁ; Radmila DLUHOŠOVÁ and Kamila NÁVRATOVÁ. Odhalená tajemství středověkých receptářů (Secrets of medieval recipe books revealed). In Noc vědců 2023: Tajemství. Opava: Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě, Slezská univerzita v Opavě, 2023.
      Name in Czech: Odhalená tajemství středověkých receptářů
      Name (in English): Secrets of medieval recipe books revealed
      Czech. Czech Republic.
      Keywords in English: History; culinary culture; medieval; experimental retrogastronomy

      Changed by: prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr., učo 49112. Changed: 21/1/2024 21:43.
    3. DLUHOŠOVÁ, Radmila. Pohostinské služby ve slezských městech ve světle Chytilova úplného adresáře z roku 1925 (Hospitality Services in Silesian Towns in the Light of Chytil's Complete Directory from 1925). In Ilona Matejko-Peterka. Historia amica mea. Sborník příspěvků k poctě profesorky Ireny Korbelářové. první. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2023, p. 217-228. mimo edice. ISBN 978-80-7510-571-4.
      Name in Czech: Pohostinské služby ve slezských městech ve světle Chytilova úplného adresáře z roku 1925
      Name (in English): Hospitality Services in Silesian Towns in the Light of Chytil's Complete Directory from 1925
      RIV/47813059:19240/23:A0001201 Chapter(s) of a specialized book. Czech. Czech Republic.
      Dluhošová, Radmila (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution)
      Keywords in English: Czechoslovak Silesia; Silesian towns; hospitality establishments; women; mid-1920s
      International impact: yes
      Reviewed: yes

      Changed by: PhDr. Radmila Dluhošová, Ph.D., učo 7542. Changed: 31/1/2024 20:16.
    4. KORBELÁŘOVÁ, Irena; Martina BARTOŇOVÁ; Radmila DLUHOŠOVÁ; Kristýna KIRSCHNEROVÁ; Karolína KREMPL KIRSCHNEROVÁ and Ondřej HANIČÁK. Projevy socio-kulturně podmíněných mentalit v historickém kontextu (Demonstration of mentality given by socio-cultral status in historical context). Slezská univerzita v Opavě, 2023.
      Name in Czech: Projevy socio-kulturně podmíněných mentalit v historickém kontextu
      Name (in English): Demonstration of mentality given by socio-cultral status in historical context
      Czech. Czech Republic.
      Keywords in English: History; mentality; everyday life; social classes; bourgeoisie; Czech lands; presentation
      International impact: yes
      Reviewed: yes

      Changed by: prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr., učo 49112. Changed: 21/1/2024 20:05.
    5. KORBELÁŘOVÁ, Irena; Radmila DLUHOŠOVÁ and Martina BARTOŇOVÁ. Rybí kuchyně. Tradice a moderní inspirace pro domácí zážitkové vaření (Fish cuisine. Tradition and modern inspiration for private experience cooking). 2023.
      Name in Czech: Rybí kuchyně. Tradice a moderní inspirace pro domácí zážitkové vaření
      Name (in English): Fish cuisine. Tradition and modern inspiration for private experience cooking
      RIV/47813059:19240/23:A0001273 Organization of a workshop. Czech. Czech Republic.
      Korbelářová, Irena (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution) -- Dluhošová, Radmila (203 Czech Republic) -- Bartoňová, Martina (203 Czech Republic)
      Keywords in English: history; culinary heritage; fish

      Changed by: prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr., učo 49112. Changed: 20/1/2024 17:50.
    6. KORBELÁŘOVÁ, Irena; Martina BARTOŇOVÁ and Radmila DLUHOŠOVÁ. Středověká šlechtická kuchyně (Medieval aristocratic cuisine). 2023.
      Name in Czech: Středověká šlechtická kuchyně
      Name (in English): Medieval aristocratic cuisine
      RIV/47813059:19240/23:A0001300 Organization of a workshop. Czech. Czech Republic.
      Korbelářová, Irena (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution) -- Bartoňová, Martina (203 Czech Republic, belonging to the institution) -- Dluhošová, Radmila (203 Czech Republic, belonging to the institution)
      Keywords in English: History; Middle Ages; culinary culture; nobility

      Changed by: prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr., učo 49112. Changed: 20/1/2024 17:31.
    7. KORBELÁŘOVÁ, Irena; Radmila DLUHOŠOVÁ; Martina BARTOŇOVÁ and Kamila NÁVRATOVÁ. Z kuchyně našich předků: zbytkové vaření (From the kitchen of our ancestors: leftover cooking). In Ostravská muzejní noc 2023. Ostrava: Muzeu potravin a zemědělských strojů, pobočka Národního zemědělského muzea v Ostravě, 2023.
      Name in Czech: Z kuchyně našich předků: zbytkové vaření
      Name (in English): From the kitchen of our ancestors: leftover cooking

      Keywords in English: History; catering; rural and bourgeois society; experimental retrogastronomy

      Changed by: prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr., učo 49112. Changed: 21/1/2024 21:29.
    8. KORBELÁŘOVÁ, Irena; Radmila DLUHOŠOVÁ; Peter KOVÁČIK; Petr KOZÁK; Dalibor PRIX and Hana LAFKOVÁ. Zámky v krajině moravskoslezského pomezí – nové formy prezentace nevyužitých historických objektů (Castles in the landscape of the Moravian-Silesian borderland – new forms of presentation of unused historical buildings). Národní památkový pústav Praha; Slezská univerzita v Opavě; Univerzita Palackého Olomouc, 2023.
      Name in Czech: Zámky v krajině moravskoslezského pomezí – nové formy prezentace nevyužitých historických objektů
      Name (in English): Castles in the landscape of the Moravian-Silesian borderland – new forms of presentation of unused historical buildings
      Czech. Czech Republic.
      Keywords in English: applied research; Ministry of Culture; history; monument care
      International impact: yes
      Reviewed: yes

      Changed by: prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr., učo 49112. Changed: 21/1/2024 20:14.

    2022

    1. KORBELÁŘOVÁ, Irena; Radmila DLUHOŠOVÁ; Ilona MATEJKO-PETERKA; Michaela TVARŮŽKOVÁ and Rudolf ŽÁČEK. Begräbniskultur an den Höfen der Herzöge von Liegnitz-Brieg in der frühen Neuzeit. Beiträge und Materialen (Funeral Culture of the Liegnitz-Brieg Ducal Courts of the Early Modern Period. Contributions and Materials on the Topic). první. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2022, 726 pp. ne. ISBN 978-80-7510-496-0.
      Name in Czech: Funerální kultura lehnicko-břežských vévodských dvorů v raném novověku. Příspěvky a materiály k tématu
      Name (in English): Funeral Culture of the Liegnitz-Brieg Ducal Courts of the Early Modern Period. Contributions and Materials on the Topic
      RIV/47813059:19240/22:A0001049 Book on a specialized topic. German. Czech Republic.
      Korbelářová, Irena (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution) -- Dluhošová, Radmila (203 Czech Republic, belonging to the institution) -- Matejko-Peterka, Ilona (616 Poland, belonging to the institution) -- Tvarůžková, Michaela (203 Czech Republic, belonging to the institution) -- Žáček, Rudolf (203 Czech Republic, belonging to the institution)
      Keywords in English: History; Silesian; funeral cultur; ducal courts
      International impact: yes
      Reviewed: yes

      Changed by: prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr., učo 49112. Changed: 30/1/2023 09:38.
    2. KORBELÁŘOVÁ, Irena; Radmila DLUHOŠOVÁ; Petr KOZÁK; Naděžda MORÁVKOVÁ; Jana STUCHLÍKOVÁ; Karla VYMĚTALOVÁ; Rudolf ŽÁČEK and Jitka SOBOTKOVÁ. Kulinární dědictví Čech, Moravy a Slezska. Tématická výběrová encyklopedie (Culinary Heritage of Bohemia, Moravia and Silesia. Thematic selective Encyclopedia). 1. vyání. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2022, 386 pp. ne. ISBN 978-80-7510-532-5.
      domovská stránka výsledku
      Name in Czech: Kulinární dědictví Čech, Moravy a Slezska. Tématická výběrová encyklopedie
      Name (in English): Culinary Heritage of Bohemia, Moravia and Silesia. Thematic selective Encyclopedia
      RIV/47813059:19240/22:A0000970 Book on a specialized topic. Czech. Czech Republic.
      Korbelářová, Irena (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution) -- Dluhošová, Radmila (203 Czech Republic, belonging to the institution) -- Kozák, Petr (203 Czech Republic, belonging to the institution) -- Morávková, Naděžda (203 Czech Republic, belonging to the institution) -- Stuchlíková, Jana (203 Czech Republic, belonging to the institution) -- Vymětalová, Karla (203 Czech Republic, belonging to the institution) -- Žáček, Rudolf (203 Czech Republic, belonging to the institution) -- Sobotková, Jitka (203 Czech Republic)
      Keywords in English: History; culinary heritage; catering; food; drink; Czech lands; ethnographic regions; cultural-historical areas; monographs
      International impact: yes
      Reviewed: yes

      Changed by: prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr., učo 49112. Changed: 4/1/2023 14:07.
    3. HÁN, Jan; Zbyněk VINŠ; Irena KORBELÁŘOVÁ; Radmila DLUHOŠOVÁ and Jaromír FIALA. Kulinární dědictví v praxi (Culinary heritage in practice). 2022.
      představení konference shrnující výsledky aplikovaného výzkumu zástupcům z praxe, představení konference shrnující výsledky aplikovaného výzkumu zástupcům z praxe
      Name in Czech: Kulinární dědictví v praxi
      Name (in English): Culinary heritage in practice
      Czech. Czech Republic.
      Keywords in English: culinary heritage; gastronomy; professional practice
      International impact: yes

      Changed by: Ing. Petra Skoumalová, učo 50554. Changed: 4/4/2023 09:45.
    4. KORBELÁŘOVÁ, Irena; Jana STUCHLÍKOVÁ and Radmila DLUHOŠOVÁ. Kulinární divnopis (Peculiar culinary designations). 2022.
      Name in Czech: Kulinární divnopis
      Name (in English): Peculiar culinary designations
      RIV/47813059:19240/22:A0000971 Organization of a workshop. Czech. Czech Republic.
      Korbelářová, Irena (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution) -- Stuchlíková, Jana (203 Czech Republic, belonging to the institution) -- Dluhošová, Radmila (203 Czech Republic, belonging to the institution)
      Keywords in English: culinary heritage; food; drink; Czech lands; workshop
      Reviewed: yes

      Changed by: prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr., učo 49112. Changed: 10/1/2023 11:57.
    5. HÁN, Jan; Irena KORBELÁŘOVÁ; Martin POP; Radmila DLUHOŠOVÁ; Zbyněk VINŠ and Karolina MACHÁČKOVÁ. Mapa Kulinární kultury českých zemí (Map of the Culinary Culture of the Czech lands). 2022.
      specializovaná mapa o dvou částech, zpracovaná v ArcGIS, specializovaná mapa o dvou částech, zpracovaná v ArcGIS
      Name in Czech: Mapa Kulinární kultury českých zemí
      Name (in English): Map of the Culinary Culture of the Czech lands
      Czech. Czech Republic.
      Keywords in English: culinary heritage; diet; gastronomy;specialized map; Czech Lands
      International impact: yes
      Reviewed: yes

      Changed by: Ing. Petra Skoumalová, učo 50554. Changed: 4/4/2023 09:44.

    2021

    1. HÁN, Jan; Zbyněk VINŠ; Irena KORBELÁŘOVÁ and Radmila DLUHOŠOVÁ. Gastronomické poklady českých zemí (Gastronomic treasures of the Czech lands). 1st ed. Praha; Opava: Vysoká škola hotelová; Slezská univerzita, 2021.
      soubor videí
      Name in Czech: Gastronomické poklady českých zemí
      Name (in English): Gastronomic treasures of the Czech lands
      Czech. Czech Republic.
      Keywords in English: gastronomy; traditional dishes; Czech lands; audiovisual production
      International impact: yes
      Reviewed: yes

      Changed by: Ing. Petra Skoumalová, učo 50554. Changed: 22/3/2022 09:46.
    2. KORBELÁŘOVÁ, Irena; Radmila DLUHOŠOVÁ; Jan HÁN; Jan KAŠPAR; Anna KUBÁTOVÁ; Eduard LEVÝ and Jiří ZELENÝ. Rybí kuchyně českých zemí. Kulturně-historické tradice a současné aspekty (Fish cuisine of the Czech lands. Cultural-historical traditions and current aspects). 1st ed. Praha: powerprint Praha, 2021, 258 pp. ISBN 978-80-7510-472-4.
      Name in Czech: Rybí kuchyně českých zemí. Kulturně-historické tradice a současné aspekty
      Name (in English): Fish cuisine of the Czech lands. Cultural-historical traditions and current aspects
      RIV/47813059:19240/21:A0000805 Book on a specialized topic. Czech. Czech Republic.
      Korbelářová, Irena (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution) -- Dluhošová, Radmila (203 Czech Republic, belonging to the institution) -- HÁN, Jan (203 Czech Republic) -- KAŠPAR, Jan (203 Czech Republic) -- KUBÁTOVÁ, Anna (203 Czech Republic) -- LEVÝ, Eduard (203 Czech Republic) -- ZELENÝ, Jiří (203 Czech Republic)
      Keywords in English: History; culinary culture; culinary heritage; fish cuisine; tourism; gastronomy; Czech Lands; central Europe; monography
      International impact: yes
      Reviewed: yes

      Changed by: prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr., učo 49112. Changed: 27/5/2024 09:06.
    3. JANÍK, Petr and Radmila DLUHOŠOVÁ. 9. Mezinárodní vědecká konference – Aktuální trendy lázeňství, hotelnictví a turismu (9th INTERNATIONAL SCIENTIFIC CONFERENCE CURRENT TRENDS IN TOURISM, HOTEL AND SPA). 2021.
      URL
      Name in Czech: Mezinárodní vědecká konference – Aktuální trendy lázeňství, hotelnictví a turismu
      Name (in English): 9th INTERNATIONAL SCIENTIFIC CONFERENCE CURRENT TRENDS IN TOURISM, HOTEL AND SPA
      RIV/47813059:19240/21:A0000900 Organization of a conference. Czech. Czech Republic.
      Janík, Petr (203 Czech Republic, belonging to the institution) -- Dluhošová, Radmila (203 Czech Republic, belonging to the institution)
      Keywords in English: tourism; trend; covid; travel; accommodations; spa;
      International impact: yes
      Reviewed: yes

      Changed by: Ing. Milena Botlíková, Ph.D., učo 21108. Changed: 21/3/2022 23:14.

    2020

    1. KORBELÁŘOVÁ, Irena; Radmila DLUHOŠOVÁ and Jitka SOBOTKOVÁ. Paměť chuti. Receptáře a kuchařské knihy jako specifické prameny pro poznání kulinární kultury a kulinárního dědictví českých zemí (Taste memory. Recipes and cookbooks as specific sources for understanding the culinary culture and culinary heritage of the Czech lands). 1st ed. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2020, 602 pp. ISBN 978-80-7510-439-7.
      URL
      Name in Czech: Paměť chuti. Receptáře a kuchařské knihy jako specifické prameny pro poznání kulinární kultury a kulinárního dědictví českých zemí
      Name (in English): Taste memory. Recipes and cookbooks as specific sources for understanding the culinary culture and culinary heritage of the Czech lands
      RIV/47813059:19240/20:N0000016 Book on a specialized topic. Czech. Czech Republic.
      Korbelářová, Irena (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution) -- Dluhošová, Radmila (203 Czech Republic, belonging to the institution) -- Sobotková, Jitka (203 Czech Republic)
      Keywords in English: History; culinary culture; culinary heritage; cookbooks; Czech lands; Central Europe; monographs
      International impact: yes
      Reviewed: yes

      Changed by: prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr., učo 49112. Changed: 27/5/2024 09:07.
    2. DLUHOŠOVÁ, Radmila; Irena KORBELÁŘOVÁ and Rudolf ŽÁČEK. Paměť, oživená minulost a zážitkové eventy. Na okraj interdisciplinarity a specifických informačních zdrojů probíhajícího výzkumu kulinárního dědictví českých zemí s přihlédnutím k Hlučínsku (Memory, revived past and experience events: In the margin of interdisciplinarity and specific information sources of the ongoing research on the culinary heritage of Czech Lands and the Hlučín region). Acta historica Universitatis Silesiane Opaviensis. Opava: Ústav historických věd, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě, 2020, vol. 13, No 1, p. 149-172. ISSN 1803-411X.
      URL
      Name in Czech: Paměť, oživená minulost a zážitkové eventy. Na okraj interdisciplinarity a specifických informačních zdrojů probíhajícího výzkumu kulinárního dědictví českých zemí s přihlédnutím k Hlučínsku
      Name (in English): Memory, revived past and experience events: In the margin of interdisciplinarity and specific information sources of the ongoing research on the culinary heritage of Czech Lands and the Hlučín region
      RIV/47813059:19240/20:A0000797 Article in a journal. Czech. Czech Republic.
      Dluhošová, Radmila (203 Czech Republic, belonging to the institution) -- Korbelářová, Irena (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution) -- Žáček, Rudolf (203 Czech Republic, belonging to the institution)
      Keywords in English: Hlučín region; diet; history; sociology; culinary history; cultural heritage
      International impact: yes
      Reviewed: yes

      Changed by: PhDr. Radmila Dluhošová, Ph.D., učo 7542. Changed: 1/3/2021 23:18.
    3. KORBELÁŘOVÁ, Irena; Jana STUCHLÍKOVÁ and Radmila DLUHOŠOVÁ. Slezské kulinární reminicence (Silesian culinary reminiscences). 2020.
      Name in Czech: Slezské kulinární reminiscence
      Name (in English): Silesian culinary reminiscences
      RIV/47813059:19240/20:N0000023 Organization of a workshop. Czech. Czech Republic.
      Korbelářová, Irena (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution) -- Stuchlíková, Jana (203 Czech Republic, belonging to the institution) -- Dluhošová, Radmila (203 Czech Republic, belonging to the institution)
      Keywords in English: history; culinary heritage; Silesia
      International impact: yes

      Changed by: PhDr. Radmila Dluhošová, Ph.D., učo 7542. Changed: 1/3/2021 23:03.
    4. KORBELÁŘOVÁ, Irena and Radmila DLUHOŠOVÁ. Vánoční rybí tradice a jejich obraz ve specifických pramenech (Christmas fish traditions and their representation in specific sources). 2020.
      Name in Czech: Vánoční rybí tradice a jejich obraz ve specifických pramenech
      Name (in English): Christmas fish traditions and their representation in specific sources
      RIV/47813059:19240/20:N0000024 Organization of a workshop. Czech. Czech Republic.
      Korbelářová, Irena (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution) -- Dluhošová, Radmila (203 Czech Republic, belonging to the institution)
      Keywords in English: Fish; cultural heritage; Christmas

      Changed by: PhDr. Radmila Dluhošová, Ph.D., učo 7542. Changed: 1/3/2021 23:09.

    2019

    1. DLUHOŠOVÁ, Radmila. Exkurz do stravovacích zvyklostí všedního dne ve Slatině na Bílovecku (Insight into the Common Day Dietary Habits in the Village of Slatina in Bílovec Region). In Petr Tesař. Vůkol Slezska / Circum Silesiae. Opava: Zemský archiv v Opavě; Fakulta veřejných politik v Opavě, Slezská univerzita v Opavě, 2019, p. 167-178. Vůkol Slezska / Circum Silesiae. ISBN 978-80-87632-60-4.
      Name in Czech: Exkurz do stravovacích zvyklostí všedního dne ve Slatině na Bílovecku
      Name (in English): Insight into the Common Day Dietary Habits in the Village of Slatina in Bílovec Region
      RIV/47813059:19240/19:N0000002 Chapter(s) of a specialized book. Czech. Czech Republic.
      Dluhošová, Radmila (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution)
      Keywords in English: diet; dietary habits; everydayness; Slatina; Silesia; 20 century

      Changed by: PhDr. Radmila Dluhošová, Ph.D., učo 7542. Changed: 28/12/2019 21:11.
    2. KORBELÁŘOVÁ, Irena; Radmila DLUHOŠOVÁ; Rudolf ŽÁČEK; Ilona MATEJKO-PETERKA and Michaela TVARŮŽKOVÁ. Funerální kultura lehnicko-břežských vévodských dvorů v raném novověku. Materiály a příspěvky k tématu. (Funeral Culture of the Liegnitz-Brieg Ducal Courts of the Early Modern Period. Contributions and Materials on the Topic.). Online. 1st ed. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2019, 670 pp. ISBN 978-80-7510-386-4.
      Name in Czech: Funerální kultura lehnicko-břežských vévodských dvorů v raném novověku. Příspěvky a materiály k tématu
      Name (in English): Funeral Culture of the Liegnitz-Brieg Ducal Courts of the Early Modern Period. Contributions and Materials on the Topic.
      RIV/47813059:19240/19:A0000594 Book on a specialized topic. Czech. Czech Republic.
      Korbelářová, Irena (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution) -- Dluhošová, Radmila (203 Czech Republic, belonging to the institution) -- Žáček, Rudolf (203 Czech Republic, belonging to the institution) -- Matejko-Peterka, Ilona (616 Poland, belonging to the institution) -- Tvarůžková, Michaela (203 Czech Republic)
      Keywords in English: History; Silesian; funeral cultur; ducal courts
      International impact: yes
      Reviewed: yes

      Changed by: prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr., učo 49112. Changed: 15/1/2023 20:31.
    3. KORBELÁŘOVÁ, Irena; Radmila DLUHOŠOVÁ; Rudolf ŽÁČEK; Ilona MATEJKO-PETERKA and Michaela TVARŮŽKOVÁ. Funerální kultura lehnicko-břežských vévodských dvorů v raném novověku. Materiály a příspěvky k tématu. (Funeral Culture of the Liegnitz-Brieg Ducal Courts of the Early Modern Period. Contributions and Materials on the Topic.). 1st ed. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2019, 670 pp. ISBN 978-80-7510-385-7.
      Name in Czech: Funerální kultura lehnicko-břežských vévodských dvorů v raném novověku. Materiály a příspěvky k tématu..
      Name (in English): Funeral Culture of the Liegnitz-Brieg Ducal Courts of the Early Modern Period. Contributions and Materials on the Topic.
      Czech. Czech Republic.
      Keywords in English: History; Silesian; Early Modern Period; dukes; funeral cultur
      International impact: yes
      Reviewed: yes

      Changed by: prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr., učo 49112. Changed: 20/3/2020 21:54.
    4. DLUHOŠOVÁ, Radmila and Irena KORBELÁŘOVÁ. Pamětní tisky k průběhu pohřebních obřadů (Commemorative Prints Concerning the Course of Funeral Ceremonies.). In Funerální kultura lehnicko-břežských vévodských dvorů v raném novověku. Příspěvky a materiály k tématu. 1st ed. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2019, p. 381-547. ISBN 978-80-7510-385-7.
      Name in Czech: Pamětní tisky k průběhu pohřebních obřadů
      Name (in English): Commemorative Prints Concerning the Course of Funeral Ceremonies.
      RIV/47813059:19240/19:A0000572 Chapter(s) of a specialized book. Czech. Czech Republic.
      Dluhošová, Radmila (203 Czech Republic, belonging to the institution) -- Korbelářová, Irena (203 Czech Republic, guarantor)
      Keywords in English: History; Silesian; funeral cultur; prints; edition

      Changed by: prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr., učo 49112. Changed: 20/3/2020 17:32.
    5. DLUHOŠOVÁ, Radmila. Preserving Culinary Culture – Maintaining Culinary Heritage. Autumn on the Table. 2019.
      Name in Czech: Udržení kulinární kultury – zachování kulinárního dědictví. Podzim na stole.
      Name (in English): Preserving Culinary Culture – Maintaining Culinary Heritage. Autumn on the Table.
      RIV/47813059:19240/19:A0000479 Organization of a workshop. English. Czech Republic.
      Dluhošová, Radmila (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution)
      Keywords in English: Culinary culture; culinary heritage; national identities; education; presentation; traditions; customs; traditional menu
      International impact: yes

      Changed by: PhDr. Radmila Dluhošová, Ph.D., učo 7542. Changed: 28/12/2019 20:55.
    6. BURDA, Alexandr; Radmila DLUHOŠOVÁ; Michal BLAŠKO; Petr JANÍK; Pavlína SONNKOVÁ and Jana STUCHLÍKOVÁ. RECENZOVANÝ SBORNÍK KONFERENCE OPAVA 11. DUBNA 2019 8. MEZINÁRODNÍ VĚDECKÁ KONFERENCE AKTUÁLNÍ TRENDY LÁZEŇSTVÍ, HOTELNICTVÍ A TURISMU CESTOVNÍ RUCH JAKO FAKTOR REGIONÁLNÍHO ROZVOJE. 2019.
      Name in Czech: 8th INTERNATIONAL SCIENTIFIC CONFERENCE CURRENT TRENDS IN TOURISM, HOTEL AND SPA
      Czech. Czech Republic.
      International impact: yes
      Reviewed: yes

      Changed by: Ing. Milena Botlíková, Ph.D., učo 21108. Changed: 23/3/2022 10:37.
    7. DLUHOŠOVÁ, Radmila; Irena KORBELÁŘOVÁ and Rudolf ŽÁČEK. Relace o úmrtí, pohřbech a uložení vévodů a vévodkyň, princů a princezen. (Notifications on the deceases, funerals and laying to the eternal rest of dukes and duchesses, princes and princesses.). In Funerální kultura lehnicko-břežských vévodských dvorů v raném novověku. Příspěvky a materiály k tématu. 1st ed. Opava: Slezská univerzta v Opavě, 2019, p. 169-377. ISBN 978-80-7510-385-7.
      Name in Czech: Relace o úmrtí, pohřbech a uložení vévodů a vévodkyň, princů a princezen.
      Name (in English): Notifications on the deceases, funerals and laying to the eternal rest of dukes and duchesses, princes and princesses.
      RIV/47813059:19240/19:A0000573 Chapter(s) of a specialized book. Czech. Czech Republic.
      Dluhošová, Radmila (203 Czech Republic, belonging to the institution) -- Korbelářová, Irena (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution) -- Žáček, Rudolf (203 Czech Republic, belonging to the institution)
      Keywords in English: History; Silesian; funeral cultur; edition

      Changed by: prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr., učo 49112. Changed: 20/3/2020 18:02.

    2018

    1. DLUHOŠOVÁ, Radmila and Alexandr BURDA. Preserving Culinary Culture – Maintaining Culinary Heritage. Cultural and culinary differences and distinctions of my country: the north, south, east and west. 2018.
      Name in Czech: Udržení kulinární kultury – zachování kulinárního dědictví. Kulturní a kulinárni rozdíly a specifika mé země: sever, jih, východ a západ.
      Name (in English): Preserving Culinary Culture – Maintaining Culinary Heritage. Cultural and culinary differences and distinctions of my country: the north, south, east and west.
      RIV/47813059:19240/18:A0000346 Organization of a workshop. English. Czech Republic.
      Dluhošová, Radmila (203 Czech Republic, belonging to the institution) -- Burda, Alexandr (203 Czech Republic, belonging to the institution)
      Keywords in English: Culinary culture; culinary heritage; national identities; education; presentation; traditions; customs; traditional menu
      International impact: yes

      Changed by: PhDr. Radmila Dluhošová, Ph.D., učo 7542. Changed: 30/3/2019 15:26.
    2. KORBELÁŘOVÁ, Irena; Radmila DLUHOŠOVÁ; Rudolf ŽÁČEK; Karolína KREMPL KIRSCHNEROVÁ; Hana MIKETOVÁ; Alexandr MICHL-BERNARD; Naděžda MORÁVKOVÁ and Mikuláš HEINRICH. Svatby, oddavky, veselí. Příspěvky k tématu. (Weddings, indulgences, merriment. Contributions to the topic.). 1st ed. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2018, 310 pp. ISBN 978-80-7510-286-7.
      Name in Czech: Svatby, oddavky, veselí. Příspěvky k tématu.
      Name (in English): Weddings, indulgences, merriment. Contributions to the topic.
      Czech. Czech Republic.
      Keywords in English: history; wedding; everydayness and festivities; towns; noble courts; country
      International impact: yes
      Reviewed: yes

      Changed by: prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr., učo 49112. Changed: 20/3/2020 19:51.
    3. DLUHOŠOVÁ, Radmila. Svatební řád města Břehu z roku 1553. (The wedding code of the town of Brieg from the year 1553.). In Korbelářová, Irena. Svatební řád města Břehu z roku 1553. 1st ed. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2018, p. 203-213. Svatby, oddavky, veselí. Příspěvky k tématu. ISBN 978-80-7510-286-7.
      Name in Czech: Svatební řád města Břehu z roku 1553.
      Name (in English): The wedding code of the town of Brieg from the year 1553.
      RIV/47813059:19240/18:A0000231 Chapter(s) of a specialized book. Czech. Czech Republic.
      Dluhošová, Radmila (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution)
      Keywords in English: Silesia; early Modern period; town; legal environment; marriage; edition
      International impact: yes
      Reviewed: yes

      Changed by: Zuzana Bergrová, učo 49004. Changed: 21/2/2022 11:21.

    2017

    1. DLUHOŠOVÁ, Radmila; Jiří VANÍČEK and Eva VAVREČKOVÁ. Comparison of Opinions of Catering Establishment Managers and Visitors Considering Their Attitude to Culinary Tourism. Pannon Management Review. 2017, vol. 6, No 3, p. 215-230, 17 pp. ISSN 2063-8248.
      URL
      Name (in English): Comparison of Opinions of Catering Establishment Managers and Visitors Considering Their Attitude to Culinary Tourism
      RIV/47813059:19240/17:A0000826 Article in a journal. English. Hungary.
      Dluhošová, Radmila (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution) -- Vaníček, Jiří (203 Czech Republic, belonging to the institution) -- Vavrečková, Eva (203 Czech Republic, belonging to the institution)
      Keywords in English: Gastronomy; culinary tourism; catering establishment managers; catering establishment visitors; regional products
      International impact: yes
      Reviewed: yes

      Changed by: Ing. Milena Botlíková, Ph.D., učo 21108. Changed: 21/3/2022 09:14.
    2. DLUHOŠOVÁ, Radmila. European Tourist Destinations II. Opava, 2017, 99 pp. ISBN 978-80-7510-258-4.
      Name (in English): European Tourist Destinations II
      English. Czech Republic.
      Keywords in English: UNESCO site; tourist destination; tourist attraction

      Changed by: PhDr. Radmila Dluhošová, Ph.D., učo 7542. Changed: 30/3/2019 16:28.
    3. DLUHOŠOVÁ, Radmila. Introduction to Tourism. Opava, 2017, 94 pp. ISBN 978-80-7510-259-1.
      Name (in English): Introduction to Tourism
      English. Czech Republic.
      Keywords in English: Tourism industry; tourist attractions; adjectival tourism

      Changed by: Ing. Milena Botlíková, Ph.D., učo 21108. Changed: 23/3/2022 10:01.
    4. DLUHOŠOVÁ, Radmila and Alexandr BURDA. Preserving Culinary Culture – Maintaining Culinary Heritage Dishes with a story. Menu based on folklore, fairy tales, proverbs, films, historical events, etc. 2017.
      Name in Czech: Udržení kulinární kultury – zachování kulinárního dědictví Jídla s příběhem. Menu inspirované folklorem, pohádkami, příslovími, filmy, historickými událostmi, atd.
      Name (in English): Preserving Culinary Culture – Maintaining Culinary Heritage Dishes with a story. Menu based on folklore, fairy tales, proverbs, films, historical events, etc.
      RIV/47813059:19240/17:A0000206 Organization of a workshop. English. Czech Republic.
      Dluhošová, Radmila (203 Czech Republic, belonging to the institution) -- Burda, Alexandr (203 Czech Republic, belonging to the institution)
      Keywords in English: Culinary culture; culinary heritage; national identities; education; presentation; traditions; customs; traditional menu
      International impact: yes

      Changed by: Ing. Petr Janík, učo 25851. Changed: 8/4/2018 20:44.
    5. DLUHOŠOVÁ, Radmila; Jana STUCHLÍKOVÁ and Eva VAVREČKOVÁ. The Results of the Development of Balneal Care Provision and the State of the Czech Spa Industry in Connection with the Changes in Legislation. Czech Journal of Tourism. Brno: Masarykova univerzita, 2017, 1/6, 1/2017, p. 93-104. ISSN 1805-3580. Available from: https://doi.org/10.1515/cjot-2017–0005.
      WWW stránka vydání časopisu
      Name in Czech: Výsledky vývoje poskytování lázeňské péče a situace českého lázeňství v souvislosti se změnami v legislativě
      Name (in English): The Results of the Development of Balneal Care Provision and the State of the Czech Spa Industry in Connection with the Changes in Legislation
      RIV/47813059:19240/17:A0000186 Article in a journal. English. Czech Republic.
      Dluhošová, Radmila (203 Czech Republic, belonging to the institution) -- Stuchlíková, Jana (203 Czech Republic, belonging to the institution) -- Vavrečková, Eva (203 Czech Republic, belonging to the institution)
      Keywords in English: Indication list; balneal care; spa services; spas; development of spa clientele structure
      Reviewed: yes

      Changed by: Ing. Petr Janík, učo 25851. Changed: 2/4/2018 11:26.

    2016

    1. DLUHOŠOVÁ, Radmila and Pavol PLESNÍK. International tourism. Opava, 2016, 73 pp. ISBN 978-80-7510-199-0.
      Name (in English): International tourism
      English. Czech Republic.
      Keywords in English: International tourism; UNWTO; Agenda 21; Tourism Satellite Account; transport; sustainable tourism; slow travel

      Changed by: PhDr. Radmila Dluhošová, Ph.D., učo 7542. Changed: 30/3/2019 16:35.
    2. DLUHOŠOVÁ, Radmila and Alexandr BURDA. Preserving Culinary Culture – Maintaining Culinary Heritage Festive events – Wedding and wedding festivities, traditions, customs and habits; Traditional Wedding Menu. 2016.
      Name in Czech: Udržení kulinární kultury – zachování kulinárního dědictví Svatba a svatební festivity, tradice, zvyky a obyčeje; tradiční svatební menu
      Name (in English): Preserving Culinary Culture – Maintaining Culinary Heritage Festive events – Wedding and wedding festivities, traditions, customs and habits; Traditional Wedding Menu.
      RIV/47813059:19240/16:A0000207 Organization of a workshop. English. Czech Republic.
      Dluhošová, Radmila (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution) -- Burda, Alexandr (203 Czech Republic, belonging to the institution)
      Keywords in English: Culinary culture; culinary heritage; national identities; education; presentation; traditions; customs; traditional menu
      International impact: yes

      Changed by: Ing. Petr Janík, učo 25851. Changed: 8/4/2018 20:56.

    2015

    1. DLUHOŠOVÁ, Radmila. European Tourist Destinations I. Opava, 2015.
      Name (in English): European Tourist Destinations I
      English. Czech Republic.
      Keywords in English: UNESCO site; tourist destination; tourist attraction

      Changed by: PhDr. Radmila Dluhošová, Ph.D., učo 7542. Changed: 2/4/2019 23:02.
    2. DLUHOŠOVÁ, Radmila and Alexandr BURDA. Preserving Culinary Culture – Maintaining Culinary Heritage Christmas – traditions, customs and habits – Traditional Christmas menu. 2015.
      Name in Czech: Udržení kulinární kultury – zachování kulinárního dědictví Vánoce – tradice, zvyky a obyčeje; tradiční vánoční menu
      Name (in English): Preserving Culinary Culture – Maintaining Culinary Heritage Christmas – traditions, customs and habits – Traditional Christmas menu
      RIV/47813059:19240/15:A0000208 Organization of a workshop. English. Czech Republic.
      Dluhošová, Radmila (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution) -- Burda, Alexandr (203 Czech Republic, belonging to the institution)
      Keywords in English: Culinary culture; culinary heritage; national identities; education; presentation; traditions; customs; traditional menu
      International impact: yes

      Changed by: Ing. Petr Janík, učo 25851. Changed: 8/4/2018 21:00.
    3. DLUHOŠOVÁ, Radmila. The Czech Republic: The Gem in the Heart of Europe. Opava, 2015. ISBN 978-80-7510-178-5.
      Name (in English): The Czech Republic: The Gem in the Heart of Europe
      English. Czech Republic.
      Keywords in English: heritage; nature; monuments; tourist attractions; history
      Reviewed: yes

      Changed by: PhDr. Radmila Dluhošová, Ph.D., učo 7542. Changed: 24/5/2019 16:31.
    4. DLUHOŠOVÁ, Radmila. Wandering the Czech Republic. Opava, 2015.
      Name (in English): Wandering the Czech Republic

      Keywords in English: Czech Republic; historical monumenst; natural beauties

      Changed by: PhDr. Radmila Dluhošová, Ph.D., učo 7542. Changed: 2/4/2019 22:56.

    2012

    1. KORBELÁŘOVÁ, Irena and Radmila DLUHOŠOVÁ. Family Strategies of Burgher Elites of Opava in the Period of Religious Transformation. Mesto a dejiny. 2012, vol. 1, 1-2, p. 149-157. ISSN 1339-0163.
      Name (in English): Family Strategies of Burgher Elites of Opava in the Period of Religious Transformation
      English. Slovakia.
      Keywords in English: Silesia, Opava, burgher society, early modern period

      Changed by: PhDr. Radmila Dluhošová, Ph.D., učo 7542. Changed: 7/4/2019 21:00.

    2011

    1. DLUHOŠOVÁ, Radmila. Hospitality English. Opava, 2011. ISBN 978-80-7248-672-4.
      Name (in English): Hospitality English

      Keywords in English: hospitality; gastronomy; tourism

      Changed by: PhDr. Radmila Dluhošová, Ph.D., učo 7542. Changed: 6/4/2019 22:47.
    2. DLUHOŠOVÁ, Radmila; Alexandr BURDA; Eva VAVREČKOVÁ and Jana STUCHLÍKOVÁ. Mystery Shopping. Prolegomena. Opava, 2011, 114 pp. ISBN 978-80-7248-663-2.
      Name (in English): Mystery Shopping. Prolegomena.
      Czech. Czech Republic.
      Keywords in English: market research; mystery shopping; gastronomy

      Changed by: PhDr. Radmila Dluhošová, Ph.D., učo 7542. Changed: 7/4/2019 00:01.